Es calcula que a Espanya hi ha unes 400.000 persones amb TCA i la pandèmia produïda per la COVID-19 no ha fet més que agreujar la situació. Els professionals d’odontologia poden ser els primers a detectar alguns dels signes d’alarma.

Per això, no sols han d’identificar les manifestacions orals d’aquests trastorns i tractar els consegüents problemes dentals, sinó que també han de saber on dirigir-se als pacients perquè rebin ajuda.

Què són els trastorns alimentaris?

Els trastorns de la conducta alimentària, coneguts com TCA, són uns trastorns psicològics que comporten alteracions en la conducta alimentària d’una persona, que mostra una forta preocupació en relació al pes, la imatge corporal i l’alimentació, entre altres.

Aquestes alteracions alimentàries poden desencadenar algunes malalties físiques i, en casos extrems, poden arribar a provocar la mort per suïcidi o desnutrició. Quant a les causes, el desenvolupament d’aquests trastorns es deu a un component multifactorial: poden estar implicats l’estrès, els traumes, els abusos i fins i tot la genètica.

Cómo afectan los trastornos alimenticios en la salud bucodental

Els principals TCA que es coneixen són els següents:

 • Bulímia nerviosa: presenta fartaneres recurrents seguides de conductes compensatòries, com a provocació del vòmit, exercici excessiu i ús de laxants, diürètics o ènemes, entre altres.
 • Anorèxia nerviosa: consisteix en la restricció de la ingesta d’aliments, la qual cosa comporta una pèrdua significativa del pes corporal. Per a aconseguir aquest estat de primesa extrema la persona afectada pot recórrer fins i tot a la provocació del vòmit.
 • Trastorn per fartaneres:episodis recurrents de fartaneres sense purgues caracteritzats per una falta de control i seguits d’un malestar psicològic de fàstic, culpa o depressió.
 • Pica: ingesta de substàncies no nutritives com a teixits, guixos o guix. Sol iniciar-se en la infància i l’adolescència.
 • Síndrome d’alimentació nocturna: fartaneres durant la nit, sovint combinats amb insomni.
 • Trastorn d’evitació o restricció de la ingesta d’aliments: es caracteritza per no aconseguir els requeriments nutricionals diaris mínims per la falta d’interès a alimentar-se.
 • Trastorn de remugació: consisteix en la regurgitació repetida i contínua dels aliments. No es deu a una malaltia ni a un altre trastorn de l’alimentació, com a anorèxia o bulímia.

Principals problemes que produeixen els TCA en la nostra salut dental

Existeixen molts signes d’advertiment que els dentistes poden detectar en els seus pacients si pateixen un trastorn alimentós, com:

 • Erosió palatina de les dents superiors a causa del reflux o als vòmits.
 • Hematoma o eritema palatino per traumatisme degut als vòmits autoinduïts.
 • Càries per fartaneres de sucre.
 • Desgast dental associats als hàbits de pica.
 • Signes de deficiències nutricionals, com a glossitis, queilitis angular o candidiasi.
 • Altres signes de salut general, com a pèrdua de pes o calls a les mans com a resultat dels vòmits autoinduïts crònics.
 • Problemes de salut mental, com a ansietat i depressió.
Cómo afectan los trastornos alimenticios en la salud bucodental


Per a abordar la salut bucodental en els pacients amb trastorns alimentosos es pot recórrer a pastes de dents amb alt contingut en fluor, aplicació de vernís amb fluor, compòsit per a tractar del desgast i les càries o fins i tot contemplar l’ús del principi de Dahl si hi ha pèrdua de dimensions verticals. Una vegada que el seu trastorn alimentari sigui més estable, poden abordar-se les restauracions indirectes.

És important tenir en compte que els trastorns alimentosos són molt complexos, per la qual cosa és imperatiu mostrar la major empatia amb el pacient i ajudar-lo en el seu procés.. També pot ser positiu saber on dirigir-se als pacients perquè rebin ajuda.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu al més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (Ninguna valoración todavía)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

  Demana cita amb nosaltres

  Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

  Tractament: