Gairebé tots hem patit alguna vegada els efectes de el mal alè a la nostra boca. En algunes ocasions passa quan t’acabes de despertar, en altres després d’haver ingerit algun aliment i en altres fins i tot sense saber molt bé el perquè. La veritat és que el mal alè és més habitual del que moltes persones pensen, però no representa un problema de salut a menys que aquest sigui recurrent, és a dir, quan estigui present de manera repetitiva.

Si t’interessa conèixer amb més detall tot el relacionat amb el mal alè, o el que és el mateix, amb l’halitosi, segueix llegint, aquest article et resoldrà molts dubtes.

Causes de l’halitosi o mal alè?

El mal gust de boca o mal alè és un problema molt habitual que afecta gran part de la població. No obstant això, aproximadament un 30% de la planeta el pateix de manera recurrent, cosa que sí amaga un problema subjacent.

L’halitosi té un origen divers, sent el més habitual una deficient higiene bucodental o una malaltia gàstrica o sistèmica que roman latent i oculta al nostre coneixement. Vegem detingudament.

Causas de la halitosis o mal aliento
E

Mala higiene bucodental

Només usant tots els recursos al nostre abast podrem tenir una bona higiene bucodental. No n’hi ha prou amb raspallar-se les dents abans d’anar a dormir. Cal que fem servir el raspall, sí, i de manera adequada, però tot i així necessitem utilitzar el fil dental, els raspalls interdentals, els col·lutoris, els irrigadors bucals i per descomptat, haurem d’acudir periòdicament al nostre dentista per realitzar-nos profilaxi professionals.

Si no seguim aquests consells, els bacteris s’aniran acumulant, generant mal alè i problemes bucodentals seriosos. És més, l’acumulació de bacteris, de no tractar-se, acaba provocant càries i malalties periodontals (gingivitis i periodontitis).

E

La xerostomia

Aquesta patologia de la saliva, coneguda també com la síndrome de la boca seca, produeix una deshidratació dels teixits de la boca per la falta de saliva.

No oblidem que la saliva és essencial en la hidratació i en la protecció contra bacteris, de manera que l’absència d’aquesta s’incrementa el nombre de bacteris que afecten la nostra cavitat oral.

E

Alimentació

Una altra de les causes habituals de el mal gust de boca. La dieta és fonamental tant per a la nostra salut general com per a la nostra salut bucodental. Així, una dieta poc equilibrada, amb dèficits vitamínics (zinc, vitamina B12) o amb l’abús de certs aliments (per exemple, all, ceba o productes lactis), pot provocar un mal alè recurrent i continu.

E

Altres patologies bucals

Cal tenir en compte que no només les malalties periodontals i les càries poden causar mal alè, ja que altres patologies bucals també poden crear halitosi.

Per exemple, la candidiasi oral, produïda pel fong càndida a la superfície de la llengua, pot igualment afectar el gust de la boca. Un altre exemple són les úlceres de la cavitat oral, que de la mateixa manera poden afectar l’alè tant com una boca plena de càries.

Causas de la halitosis o mal aliento
E

Nàusees, refluxos, vòmits

És evident que aquest tipus d’alteracions gastrointestinals poden afectar també al nostre alè, sobretot en aquells casos en què la dieta no és l’adequada.

E

Patologies extraorals

No només les alteracions de la cavitat oral poden alterar el nostre gust.

Principals patologies extraorals que afecten el mal alè

E

Sinusitis

Aquesta alteració consisteix en una inflamació dels sins paranasals que provoquen dificultat respiratòria. La seva relació amb el mal alè es deu al fet que l’acumulació de mucositat a la gola pot provocar infeccions i afectar l’alè.

E

Malalties hepàtiques (de fetge)

Algunes patologies de l’fetge com la cirrosi o l’hepatitis estan relacionades amb quadres simptomatològics complexos que inclouen el mar gust de boca.

E

Medicaments

Alguns medicaments tenen com a efectes adversos certes alteracions químiques i hormonals que provoquen mal alè. Per exemple, els antibiòtics, els esteroides, els fàrmacs contra els problemes de tiroide.

E

Malalties sistèmiques

Les malalties que acaben afectant pràcticament tot el nostre organisme també alteren el sabor de boca. Per exemple, el càncer, la diabetis o fins i tot la grip poden generar halitosi.

E

Embaràs i menstruació

És habitual que els canvis hormonals puguin afectar també al nostre alè.

Principales patologías extraorales que afectan al mal aliento

Tractaments contra el mal alè

El primer que hem de fer quan percebem que el nostre alè és desagradable de manera recurrent és acudir a l’dentista. En aquest sentit, el teu odontòleg de confiança tractarà d’identificar les causes d’aquest problema ja que per tractar correctament una halitosi és necessari conèixer el seu origen.

E

Sinusitis

Així, en els casos relacionats amb patologies bucodentals, com ara càries o malalties periodontals, el tractament serà el que l’habitualment es prescriu, és a dir, obturacions i tractaments periodontals.

En tot cas, el camí adequat estarà associat a un tractament odontològic comú.

E

Medicaments

Per a les causes relacionades amb els fongs, és a dir, per a la candidiasi oral, el tractament adequat serà el antifúngic, mentre que, per a les patologies extraorals esmentades, ha de ser l’especialista corresponent a cada àrea el que decideixi el tractament a seguir.

Consells que mai fallen contra el mal alè

Però, indistintament a la causa subjacent a el mal alè, hi ha remeis per corregir o suavitzar el problema. Vegem:

E

Higiene bucodental

Una adequada higiene bucodental mantindrà a ratlla el mal alè ja que eliminarà gran part dels bacteris de la boca.

En aquest sentit, no podem oblidar que una correcta higiene bucodental inclou, a més de la raspallada dental, l’ús de el fil dental, raspalls interdentals, irrigadors, col·lutoris i raspadors de llengua. Qualsevol recurs és bo si ajuda a mantenir els bacteris a ratlla.

E

Hábitos saludables

Sigui quin sigui l’origen de la teva halitosi, el teu alè millorarà si mantens una vida saludable.

Així, si solucionem problemes com el tabaquisme, el consum d’alcohol, la ingesta de certs aliments o els dèficits vitamínics, podrem aplanar el camí cap a un bon sabor de boca.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: