El raspall dental és l’eina més poderosa que tenim per combatre la placa bacteriana i, per tant, per evitar problemes relacionats amb la higiene bucodental. Sens dubte, la millor prevenció és la que inclou una neteja dental després de cada àpat, això sí, sempre que usem el raspall de dents de manera correcta.

Però, un cop dit això, què és millor, un raspall manual o un d’elèctric? Tranquils, si us ho esteu preguntat, en aquest article sortireu de dubtes.

Quin raspall és millor?

Encara que molts estareu esperant una resposta clara i tancada, la realitat és que l’important no és tant el tipus de raspall amb què us raspalleu, sino la tècnica de raspallat que utilitzeu. Per tant, un primer i important apunt és que gairebé qualsevol raspall dental pot ser eficient si s’utilitza de forma apropiada. Dit això, vegem els avantatges de cada tipus de raspall dental.

Raspall manual tradicional

Estem parlant del raspall de dents de tota la vida. Hi ha de diferents materials, gruixos, durícies, però tots comparteixen qualitats i característiques.

Avantatges del raspall manual tradicional

E
Molt més barat que l’elèctric
E

Fàcil de transportar (pots portar-lo fins i tot a la butxaca)

E
És més fàcil de reemplaçar per un de nou (a l’ésser més barat i no haver de substituir pel mateix).

Raspall elèctric

D’aquest tipus de raspall cada vegada hi ha més opcions comercials. Són moltes les marques que ofereixen els seus raspalls elèctrics, cadascun amb les seves característiques (ultrasònic, rotatori, etc.), però tots coincideixen en el fet que treballen per a tu. Vegem els seus avantatges.

Avantatges del raspall elèctric

E

Més manejable degut a que disposa d’un mànec més llarg i ergonòmic i d’un capçal petit (més efectiu en algunes zones).

E
Més eficient (accedeix a zones posteriors, a la zona posterior de les dents, més veloç, més i millor rotació, etc.).
E

Requereix menor esforç ja que només cal col.locar-lo a la zona pertinent, després serà ell qui faci la feina.

E
És millor per als nens ja que resulta més divertit (hi ha models que reforcen a l’infant amb cares contentes quan el raspallat ha estat l’adequat).
E
Alguns models tenen sensor de pressió, temporitzador i fins i tot diversos programes de vibració.

Com veieu, i malgrat que amb qualsevol raspall podem obtenir una bona neteja dental diària, el raspall elèctric és superior en eficiència i resultats, sent només pitjor quel manual en preu, tot i que a llarg termini també això seria dubtós.

Totes les persones poden fer servir el raspall elèctric?

Per descomptat. És més, en alguns casos el raspall elèctric és molt més adequat quel raspall manual. Per exemple, per a nens, que troben en l’elèctric una mena de “joguina” d’adult, per a persones amb diversitat funcional, algunes de les quals tenen problemes en fer servir el raspall manual, per a aquells que es raspallen de manera agressiva o fins i tot per a aquelles persones que tendeixen a “oblidar” el raspallat esgrimint cansament. El raspall elèctric és, sens dubte, un aliat perfecte per a la salut bucodental.

Ara bé, ni el millor dels raspalls elèctrics pot compensar un raspallat inadequat, inconstant o massa ràpid.

El raspallat adequat ha de cobrir tota la boca, incloent cares interiors i exteriors de les dents, genives i fins i tot la llengua i ha de tenir una durada efectiva d’uns dos minuts com a mínim.

Raspall elèctric en nens

Els raspalls elèctrics són especialment eficaços amb els més petits, més quan aquests incorporen, per exemple, un disseny atractiu, avisos de pressió, llums o fins i tot reforços visuals (símbols de somriures quan el raspallat dura 2 minuts, per exemple).

A més, tenint en compte que les capacitats motores i de tacte fi triguen a desenvolupar-se totalment (10-12 anys), el raspallat elèctric ajuda a netejar correctament les dents.

Només cal tenir en compte que amb un raspall elèctric amb les truges dures i usat a velocitats elevades, és convenient esperar que el nen tingui 6/7 anys. Fins llavors, un raspallat manual amb supervisió i ajuda dels pares és el més adequat.

Raspall elèctric en nens

La millor tècnica amb raspall elèctric

El primer i més important que cal saber és que el raspall elèctric, a l’igual que el manual, ha de tenir el capçal en bon estat. És a dir, els capçals han de ser substituïts cada dos / tres mesos aproximadament perquè el raspall sigui eficient en la higiene diària. A més, us donarem uns quants consells per millorar la vostra higiene amb raspall elèctric. Vegem:

La millor tècnica amb raspall elèctric
E

Dividir el raspallat en quadrants: cada arcada (superior i inferior) ha de ser dividida al seu torn en quadrants, de manera que la nostra higiene comprendrà 4 fases de 30 segons per quadrant. Hi ha models (Vitis) que alerten cada 30 segons per avisar-nos que hem de canviar de quadrant.

E

El raspall a 45º: hem de col·locar el raspall a 45º respecte a la línia de geniva per arribar a les zones clau de la boca. Aquest procés tant per la part interior com per l’exterior (vestibular). A més, cal no oblidar la cara oclusal (la part que tritura).

E

Raspallar també la llengua: la llengua també està a la boca i guarda la gran majoria de bacteris d’aquesta.

El raspall elèctric no és suficient

Malgrat que és el mètode més eficaç per a la higiene bucodental, el raspall elèctric no és suficient. Així, cal combinar l’ús del raspall amb altres recursos com, per exemple, col·lutoris, fil dental o raspalls interdentals. Us expliquem els seus usos.

E

Fil dental

Compost per seda, té com a funció eliminar aquelles restes de menjar que no poden ser eliminades mitjançant el raspall. A més, elimina els bacteris situats a les zones interdentals.

E

Raspalls interdentals o interproximals

Aquest tipus de raspall, molt més petit i punyent és capaç d’introduir-se amb facilitat entre les papil·les de les dents i, per tant, permet remoure els bacteris situats en aquest espai. Són espacialment útils en pacients amb implants dentals, Brackets i malaltia periodontal.

E

Raspador lingual

Precisament per no oblidar la llengua, hem de tenir l’element essencial per a la seva neteja. Aquest aparell és el raspador lingual i està dissenyat per a una neteja ràpida i acurada de llengua.

E

Col·lutori

L’esbandida bucal permet portar la neteja a zones de la boca on mai no podrà arribar cap dels recursos que hem esmentat anteriorment. Així, un col·lutori de qualitat és capaç d’eliminar gran part dels microorganismes que habiten a la boca.

Quin raspall elèctric comprar?

Sense entrar a parlar de marques podem dir que hi ha raspalls de molt bona qualitat i que permeten una higiene gairebé professional. Diem gairebé perquè, evidentment, el raspall elèctric no pot comparar-se amb un higienista qualificat que utilitza ultrasons, curetes, fil, fluor, etc.

Algunes marques tenen un sistema de capçal circular rotatori que gira a tots dos sentits de manera alternativa i altres marques utilitzen un capçal allargat, com un raspall convencional però més petit, que vibra de manera ultrasònica.

Altres funcions extres que tenen alguns models són, per exemple, dos o tres modes de vibració, sensors de pressió (per alertar d’una pressió en excés o en defecte), avís de temps o fins i tot amb reforç positiu (happy faces per quan el temps ha estat bo).

Sigui quina sigui l’opció, hem d’intentar que el raspall sigui de marques contrastades i que, òbviament, l’utilitzem com el fabricant proposa.

I no oblidis que cap higiene substitueix la higiene dental professional que hauràs de realitzar-te a la teva clínica de confiança.

Quin raspall elèctric comprar?

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: