El retraïment de les genives és un dels problemes de salut bucodental més habituals. Sorprendria saber el número de persones que, tot i no ser conscient, pateixen d’una contínua retracció gingival. Aquesta patologia, a part de ser un greu problema de salut, compromet de manera important l’estètica del somriure.

Les causes de la retracció de genives estan relacionades amb les malalties periodontals i els hàbits d’higiene incorrectes (per exemple, un raspallat massa agressiu). Vegem detingudament.

Malalties periodontals

Les malalties periodontals són la principal causa de retracció gingival. Dins de les denominades malalties periodontals trobem la gingivitis i la periodontitis, que representen les dues fases d’aquest tipus de patologia bucodental. La primera, greu, però amb millor pronòstics si es prenen mesures, la segona, molt més greu i amb pitjor pronòstic, ja que l’afectació tant en teixits com en massa òssia és ja considerable.

Quins tractaments són millors per a les genives retretes
E

Gingivitis

Aquesta malaltia correspon a la fase inicial de la malaltia periodontal. Concretament consisteix en la inflamació de les genives a causa de l’acumulació de placa bacteriana, problema originat per una acumulació d’aliments a les dents i les genives.

Per tant, queda clar que una mala higiene és la causa principal de la gingivitis, ja que la placa dental es forma a causa de que no es retira l’acumulació de bacteris i dipòsits calcaris de les dents. És més, si aquesta placa dental no s’elimina, aquesta acaba convertint-se en tosca.

Si la gingivitis no es tracta, aquesta pot acabar desembocant en una periodontitis severa i, per tant, pot conduir a una fatal pèrdua d’os. La gingivitis és una malaltia amb taxes de prevalença superiors al 90% de la població adulta. Dit d’una altra manera, si la teva higiene no és la correcta i no visites periòdicament al dentista, és molt probable que pateixis gingivitis.

Els principals símptomes de la gingivitis són la inflamació i el sagnat de les genives, encara que en persones fumadores el sagnat pugui quedar ocult després dels efectes del tabac a la boca. Com en tots els casos, el tabac és també un dels agreujants de les malalties periodontals.

E

Bruxisme i traumatismes

Qualsevol cop o traumatisme que afecta les dents de manera important debilitarà la peça dental i, per tant, pot acabar afectant tant la part externa com la interna, incidint de manera especial en el teixit periodontal.

De la mateixa manera, el bruxisme (serrar les dents insistentment i de manera inconscient) és també una causa habitual de pèrdua de teixit connectiu, ja que a més d’erosionar la part externa de les dents, els debilita i provoca retracció de geniva.

E

Periodontitis

La periodontitis és l’estat més greu de la malaltia periodontal. Coneguda popularment com piorrea, la periodontitis té el seu origen en una gingivitis no tractada, és a dir, tota piorrea comença per una gingivitis.

En aquesta fase de la malaltia periodontal la placa bacteriana acaba acumulant-se fins convertir-se en tosca subgingival. És a dir, la tosca es forma a la zona situada entre la geniva i la dent, el que al seu torn genera una bossa periodontal que acaba destruint l’os i el teixit connectiu que envolta i subjecta la dent.

Les conseqüències de la formació de la borsa periodontal són fatals per a les dents, ja que acaben perdent el suport de subjecció i, per tant, acaben perdent-se.

E

Tabaquisme

Novament el tabac es mostra com un clar enemic de la salut bucodental. El primer que cal dir d’el tabac és que provoca isquèmia en les genives, és a dir, impedeix que el reg sanguini a les nostres genives sigui l’adequat.

A més, el tabac afecta el nostre sistema immunitari, de manera que la placa bacteriana té més facilitat per produir malalties periodontals.

E

Raspallat dental agressiu

Malgrat quel raspallat dental ha de ser decidit i exhaustiu, un excés de força pot ser perjudicial per als nostres dents i genives. A més, si a un raspallat agressiu li sumem un raspall dental amb truges massa dures, el resultat pot ser aterridor per a les nostres dents. I és que, un raspallat tan contundent pot provocar la destrucció de teixit connectiu i per tant de geniva, conduint a la temuda recessió gingival.

Un dels indicis d’aquest tipus de recessió és una retracció produïda solament en determinades dents, concretament en els canins o ullals, encara que en ocasions també afecta totes les dents centrals. El motiu és que el raspallat agressiu incideix més en la zona central de la boca, deixant entreveure que el raspallat agressiu és l’origen del problema.

E

Retracció gingival produïda per ortodòncia

Malgrat que, evidentment, l’ortodòncia no danya en si mateixa les genives, la col·locació de Brackets pot dificultar la higiene dental, el que al seu torn pot conduir a la retracció de les genives.

A més, en alguns casos el moviment de les peces dentals es produeix més enllà de la taula òssia, el que pot predisposar en un futur a patir recessió gingival.

Factors de risc

A més dels factors que hem esmentat com a causa de retracció gingival, hi ha altres variables que predisposen a l’aparició de malalties periodontals i, per tant, que provoquen retracció gingival.

E

Higiene bucodental

Sens dubte, un dels factors més determinants per a la salut bucodental. Si no raspalles les dents i les genives de manera exhaustiva i disciplinada, és molt probable que la placa bacteriana avanci i la tosca acabi fent aparició. A més, les profilaxi professionals han de ser periòdiques i acords a l’estat i característiques de la teva boca.

E

Factors genètics:

Tots coneixem a persones que tot i portar una higiene deficient, no presenten problemes bucodentals, o si els presenten, no es corresponen amb la seva deixadesa i mals hàbits. Per contra, persones que extremen la seva higiene acaben tenint malalties periodontals. La genètica és evident.

E

Malalties sistèmiques

Algunes malalties que afecten el nostre organisme en pràcticament la seva totalitat acaben afectant la nostra boca. Així, per exemple, malalties com la SIDA o la diabetis afecten el sistema immunitari i poden augmentar el risc de patir infeccions, cosa que es tradueix en un major avanç dels bacteris a la boca i, per tant, en una major destrucció de teixit periodontal.

E

Tabac

Novament el tabac. A més de causa en alguns casos és un potenciador de la malaltia en altres. Ja ho sabem: el tabac destrueix absolutament tot per on passa. Si el tabac és molt perjudicial per a la nostra salut general, pitjor ho és per a les nostres genives.

E

Estrès

Aquesta endèmica patologia, per així dir-ho, és capaç de reduir fins a nivells mínims l’eficàcia de les nostres defenses. Així, amb un sistema immunològic sota mínims, la placa bacteriana pot fer estralls en la nostra boca.

Quins tractaments són millors per a les genives retretes

Tractaments contra la retracció de genives

Quan una geniva es retreu a causa d’alguna causa, el primer que hem de fer és identificar-la i neutralitzar-la. És obvi. Un cop aquest pas s’ha complert, hauràs d’acudir amb un periodoncista perquè iniciï el tractament contra la malaltia periodontal.

Lamentablement, ni existeixen remeis casolans ni la geniva es regenera sola. El que sí que podem fer per controlar el problema és identificar quins hàbits són perjudicials per a la nostra salut bucodental. Per exemple, tenint cura del raspallat, sent implacables amb la higiene bucodental, controlant l’alimentació, oblidant el tabac o neutralitzant el bruxisme amb una fèrula de descàrrega.

Però a més del tractament professional i els canvis d’hàbits, podem, en alguns casos, recórrer a cirurgia i procediments correctius. Per exemple, podem fer micro empelts de geniva amb teixit extret del paladar o, en casos molt concrets, estirar la geniva per tapar l’arrel (estirament de genives).

Però recorda, l’únic que no podem fer és continuar passius davant els avenços de la retracció de geniva a menys que vulguis perdre totes les dents.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: