Totes les etapes de la vida porten associades un conjunt particular de factors que predisposen a contreure una sèrie de problemes igualment concrets. No és que sigui segur que aquests factors condueixin inevitablement al problema, però és habitual que el context biopsicosocial i ambiental influeixi de manera important.

Així, per exemple, ningú dubte de la predisposició a tenir problemes cardiovasculars associada a l’edat o la major correlació entre lesions articulatòries i traumatològiques i certs esports extrems.

És evident, per tant, que en edats primerenques, on certs factors associats a la infància com, per exemple, un cos en constant desenvolupament, una predilecció pel dolç i una falta de constància en la cura i la higiene bucodental condueixin, inevitablement, a la necessitat de supervisió i cura per part dels pares. Només amb la determinació per part de les mares i els pares dels nens es pot neutralitzar la predisposició a certes patologies bucodentals.

Problemes bucodentals comuns en la infància

Paladar estret

Com dèiem, el primer que cal tenir en compte és que el cos del nen està en formació, per la qual cosa les estructures maxil·lofacials no paren de desenvolupar-se. Això pot dur-se a terme de manera adequada o pot desenvolupar-se problemàticament.

El paladar estret és un d’aquests problemes de la cavitat oral més freqüents en nens i nenes, causat, normalment, per factors com, per exemple, un ús excessiu del xumet en edats avançades (més enllà dels 18 mesos), la succió del dit i la respiració oral.

Els problemes associats al paladar estret solen ser la mala oclusió, sobretot la mossegada croada, la mossegada lateral croada, les dents apinyades i les dents girades.

Problemes dentals en nens

A més dels problemes funcionals que causa aquesta patologia oral, el paladar estret acaba generant problemes estètics ja que, com veiem, acaba provocant una mala alineació de les peces dentals.

Tractament del paladar estret

La correcció d’aquest problema és senzilla si es realitza a l’edat adequada (5-7 anys) i amb l’especialista adequat (ortodoncista especialitzat en nens). En concret, la correcció del paladar estret s’efectua mitjançant un disyuntor o extensor palatino, un aparell metàl·lic regulable que aprofita el desenvolupament de l’estructura òssia palatina per a eixamplar el paladar mitjançant forces mecàniques. Per tant, amb aquest tractament, l’os emmotllable dels nens en edats primerenques aconsegueix l’amplitud necessària per a albergar totes les dents i tenir una bona alineació i oclusió. És un tractament que només pot realitzar-se en edat de creixement.

Problemes dentals en nens

Càries dentals en nens

Un dels grans problemes bucodentals de la infància, sense cap dubte. De fet, és freqüent, ja que al voltant d’un 40% dels nens menors de 5 anys presenta alguna càries. És per això que les revisions odontològiques són crítiques a l’hora de detectar precoçment les càries en estat inicial, que són molt més fàcils de sanejar i generen menys problemes que les que ja porten temps destruint la dent.

Les càries a la infància es relacionen, generalment, a dos o tres factors que, units, no afavoreixen per a res a la salut bucodental dels teus fills.

Així, l’excés d’ingesta de sucres (biberons, dolços, sucres refinats, etc.), la dificultat de netejar correctament les dents (no tots els nens es deixen raspallar) i alguns factors genètics difícils d’esquivar (esmalt dental porós i propensió a les càries) fan que les càries siguin habituals en nens i nenes a partir dels tres anys.

Tractament de la càries

Si amb prevenció no pots evitar la presència de càries en els teus fills, només el teu dentista podrà solucionar-lo. Es tracta d’una “senzilla” obturació semblant a la qual es realitza amb adults, amb la dificultat afegida -i a vegades insalvable- que un nen de poca edat no es deixarà tractar fàcilment pel dentista.

En aquests casos, conte més petita sigui la càries més probabilitat de sanar-la i com més pacient sigui el teu dentista més possible serà que acabi el tractament.

Dents apinyades

El clàssic apinyament de les dents sol ser un motiu de consulta. A vegades, fins i tot en la majoria de vegades, la consulta arriba massa tard posat que la possibilitat de tractar eficientment aquest problema es redueix amb l’edat. És a dir, com més prematura sigui la detecció del problema de falta d’espai, més probable serà que es pugui corregir. De fet, són molts els nens que amb la dentició de llet pateixen problemes d’espai i apinyament dental, cosa que amb la dentició definitiva sol empitjorar, ja que les peces són considerablement més grans que les temporals.

Altres factors que poden interferir en una correcta posició de les dents són l’alimentació i la respiració.

L’alimentació , d’una banda, ja que les conductes motores en l’alimentació dels nens no sols intervenen per a aportar nutrients, sinó que representen una activitat necessària per a la correcta formació de les estructures dentomaxilofacials.

En concret, tant l’alletament (o en defecte d’això la succió a través de biberó) com la masticació dels primers aliments sòlids són necessaris tant per a la musculación de l’articulació temporomandibular com per a la formació de les articulacions i els ossos facials. Si el teu fill té queixals, no és per a menjar iogurts o purés, sinó per a poder mastegar aliments sòlids.

Per tant, la masticació és necessària per a la formació de les estructures maxil·lofacials i de les dents.

Problemes dentals en nens

De la mateixa manera, la respiració oral no sols està relacionada amb problemes com, per exemple, otitis, sinusitis, apnees o ronqueig, sinó que provoca alteracions tant en l’erupció de les dents com en el desenvolupament ossi, pel fet que la cavitat oral i les dents s’estan desenvolupant estructuralment per a adaptar-se a una respiració oral (amb la boca oberta).

Tractament de les dents apinyades

En aquest cas la solució pot ser tant el mateix disjuntor que esmentàvem anteriorment per a generar espai a la dentició definitiva, com l’ortodòncia (brackets o alineadors invisibles) o fins i tot el tractament multidisciplinari combinant ortodòncia amb actuacions en l’àmbit otorrinolaringològic, ja que la respiració oral pot derivar-se de problemes en les vies nasals.

Traumatismes dentals

Una altra de les causes habituals de visita al dentista en edats primerenques són els traumatismes dentals. Ni una servidora es salva d’haver vist arribar el fill amb les dents trencades per una caiguda.

Els traumatismes dentals en la infància són un problema que, a vegades, poden hipotecar per molts anys la salut bucodental del teu fill.

Algunes dades sobre traumatismes dentals en la infància:

E

Els sofreixen una quarta part de nens en edat escolar

E

Més habitual quan el nen comença a caminar

E

2a causa d’assistència al dentista en nens

E

Los incisivos centrales son los más habituales

E

Imprescindible la visita d’urgències al dentista

Tipus de traumatismes dentals o dentoalveolars:

Fractures

Tipos de traumatismos dentales o dentoalveolares

Luxacions

Tipos de traumatismos dentales o dentoalveolares

El més habitual és que els traumatismes en nens es produeixin en etapes molt concretes, sobretot en començar a caminar i quan estan en etapa escolar. Solen ser fractures parcials de la corona, sobretot en els incisius centrals, i a vegades amb afectació a l’arrel de la dent, encara que en altres ocasions són traumatismes que no produeixen un aparent mal però que per luxació interna desvitalitzen la peça dental fins al punt d’arribar a produir la pèrdua de la dent.

En tot cas, i sigui com sigui l’afectació del trauma dental, el primer que hem de fer és acudir al nostre dentista, perquè un ràpid diagnòstic pot evitar mals majors. De fet, a vegades el traumatisme acaba amb la pèrdua de la dent, la qual cosa es coneix com avulsió, cosa que en cas de succeir amb una peça dental definitiva pot ser un greu problema. En aquests casos cal intentar recuperar la dent, posar-la en llet o sèrum fisiològic, i acudir immediatament al dentista per a intentar reimplantarlo.

Tipos de traumatismos dentales o dentoalveolares:

 

Malgrat que la prevenció és complicada quan parlem de nens i caigudes, actualment existeixen possibilitats a l’hora de protegir les dents dels nens, sobretot quan en edat escolar són assidus a practicar esports. Parlem de les fèrules dentals que protegeixen davant possibles cops i oclusions brusques. Són un recurs ja molt popular gràcies a les grans estrelles de l’esport, gràcies a que aquestes fèrules estan elaborades d’un material que protegeixen i absorbeixen part de l’impacte dels cops associats a esports de contacte.

Tractament dels traumatismes dentoalveolares

El tractament d’un traumatisme dental dependrà de cada situació, tenint en compte l’afectació dentoalveolar, el tipus de dent afectada (primaria o definitiva), l’edat del nen, etc. L’important és acudir URGENTMENT al dentista. En general, aquests serien els tractaments més habituals:

E

Tractament analgèsic

E

Raspallat suau

E

Esbandides amb clorhexidina

E

Valorar l’extracció en cas de dent de llet

E

Restauracions coronàries amb composite Ferulització en luxacions (unió temporal a les dents adjacents per a donar-li estabilitat, protecció i afavorir la recol·locació)

E

Reimplantació en cas de dent definitiva que pugui recuperar-se

Ja sabeu, davant qualsevol traumatisme dental el primer és anar al dentista per a una correcta exploració i, amb una mica de sort, el problema pot quedar en un esglai (que mai oblidareu…)

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu al més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
Formulario Lateral CAT
close slider

Demana cita amb nosaltres

Tractament: