Què és l’odontopediatria?

L’odontopediatria és la branca de l’odontologia dedicada a la salut bucodental dels nens i nenes des dels seus primers anys fins al final de l’etapa de creixement.

Per tant, l’odontopediatria es dedica a l’exploració, l’avaluació i el tractament de totes aquelles malalties bucodentals i anomalies que hi pugui haver tant en les estructures dentomaxilofacials com en la dentició temporal (dents de llet) i definitiva.
A més, juntament amb els pares dels nens, l’odontopediatra s’encarregarà de transmetre els bons hàbits en salut i higiene dental per prevenir futurs problemes i aconseguir així un perfecte i saludable estat bucodental.
És molt important saber que, molts problemes de salut bucodental en l’edat adulta tenen el seu origen en edats primerenques, de manera que el més intel·ligent per a la salut bucodental és recórrer en aquesta primera etapa als recursos que l’odontopediatria ens ofereix.
La salut bucodental de l’adult depèn en gran mesura del que es faci en la infància.
Educació i Prevenció

L’adequat coneixement de la higiene bucal és el pilar fonamental per evitar malalties bucals en els nens en la seva edat primerenca i un cop assolida l’edat adulta.
Per poder evitar totes les conseqüències insalubres és primordial transmetre una educació adequada enfocada a la prevenció i posteriorment a la delegació d’aquesta responsabilitat als propis nens.
Primera visita al dentista
Encara que sembli prematur, es recomana que la primera visita al dentista sigui al complir el primer any de vida, ja que és un bon moment per comprovar que el creixement maxil·lar i mandibular és adequat i que les dents erupcionen correctament sense presència de càries.
De fet, és recomanable dur al nadó en el moment que les primeres dents comencin a erupcionar.
Més important, si cap, és que en aquesta primera visita el dentista pot aportar informació als pares sobre qüestions importants com, per exemple, higiene dental, mètode de raspallat, erupció de dents de llet o altres qüestions relacionades amb el desenvolupament i la salut bucodental de l’infant.
Veure més
Per tant, podem dir que de 0 a 3 anys la visita al dentista serà majoritàriament preventiva i pedagògica, sent adequada una visita anual per mantenir el control del desenvolupament.
Per contra, a partir dels 5 anys d’edat, les visites haurien de ser més habituals, ja que en la fase de recanvi de les peces temporals per les definitives els problemes són més habituals. En aquest sentit, cal recordar que en el període de 5-7 anys és determinant per al correcte desenvolupament de les estructures dentomaxilofacials i que, per tant, és el moment d’evitar problemes majors en l’adolescència i l’edat adulta. En efecte, l’ortodòncia interceptiva, practicada en aquest període de temps, és essencial per a la futura salut bucodental de l’infant.
Veure menys

Erupció de les dents de llet
Les primeres dents de llet solen sortir entre els 6 i els 12 mesos d’edat, encara que a vegades erupcionen o abans o després. És més, en cas que el teu nadó tingui 12 mesos i encara no tingui cap dent, no et preocupis, ja sortiran.
Sigui com sigui, l’habitual és que el nadó comenci a tenir necessitat d’usar la seva boca per explorar el món a partir dels 3 mesos d’edat, de manera que no dubtarà a endur-se tot a la boca contínuament i a no deixar de salivar. És, de fet, la fase prèvia a l’erupció de la dentició de llet, normalment iniciada amb els incisius centrals inferiors als 6 mesos i finalitzada totalment als 3 anys.
Erupció de les dents de llet
Les primeres dents de llet solen sortir entre els 6 i els 12 mesos d’edat, encara que a vegades erupcionen o abans o després. És més, en cas que el teu nadó tingui 12 mesos i encara no tingui cap dent, no et preocupis, ja sortiran.
Sigui com sigui, l’habitual és que el nadó comenci a tenir necessitat d’usar la seva boca per explorar el món a partir dels 3 mesos d’edat, de manera que no dubtarà a endur-se tot a la boca contínuament i a no deixar de salivar. És, de fet, la fase prèvia a l’erupció de la dentició de llet, normalment iniciada amb els incisius centrals inferiors als 6 mesos i finalitzada totalment als 3 anys.

Higiene oral per a nens
Des del primer moment en què les dents comencen a erupcionar, la higiene dental ha de ser una prioritat en la rutina diària. Efectivament, sempre amb el raspall dental adequat per a l’edat, els pares començaran amb l’hàbit de la raspallada de dents amb la tècnica adequada per mantenir les dents i les genives totalment sanes. Posteriorment, a partir dels 3 o 4 anys, i sempre amb supervisió directa, el nen podrà netejar-se tot sol les dents, fins que als 6 o 7 anys el nen haurà de fer-se responsable de la seva higiene dental amb total autonomia.
La freqüència adequada en el rentatge de dents és coneguda, sent obligatori almenys després de cada àpat i sempre abans d’anar a dormir. Cal evitar els biberons durant la nit, ja que els seus sucres poden provocar càries amb relativa facilitat.
Veure més
És important, a més, que la pasta dentífrica sigui de qualitat, que contingui fluor ja des dels primers rentats i que sigui la mateixa que per a adults, ja que les evidències no suggereixen que les pastes infantils aportin més beneficis. No obstant això, les quantitats que utilitzarem variaran en funció de l’edat, sent de la mida d’un gra d’arròs de 0 a 3 anys, aproximadament com un pèsol de 3 a 6 anys i com un cigró a partir dels 6 anys.
Veure menys

Tractaments d’Odontopediatria

Durant la infància els problemes més habituals en el consultori dental estan relacionats amb una mala higiene dental, uns hàbits alimentaris poc saludables i amb una de les particularitats inherents a la infància, és a dir, la probabilitat de patir caigudes.
Per tant, els tractaments més habituals en aquest període d’edat deriven de la presència d’infeccions polpars, càries, gingivitis i traumatismes dentals. En concret, aquests són els tractaments típics en la infància:
Tractaments de traumatismes dentals
Els traumatismes són un altre dels típics problemes en la infància i que generen molt males experiències tant als nens com als pares.
De fet, alguns d’aquests traumatismes condicionen el futur de la salut bucodental de l’infant, qui d’adult haurà de seguir pagant les conseqüències del traumatisme dental.
El pronòstic i el grau de complexitat en el tractament dels traumatismes dentals variarà en funció del grau d’afectació a la peça dental (luxacions, fractures, avulsions, etc.).
Més que mai cal que, davant de qualsevol traumatisme, fins i tot en aquells en què no s’aprecia cap lesió, s’acudeixi amb urgència al dentista. Per tant, tingueu a mà el telèfon del vostre dentista!
Traumatisme dental: Fractura

Traumatisme dental: Luxació

Tipus de tractaments en traumatismes dentals
- Tractament amb analgèsics
- Canvi de tècnica de raspallat (raspallat més suau)
- Rentades bucals amb clorhexidina
- Extracció de la peça dental en cas de dent de llet
- Restauració de la dent amb composite (restauració coronària)
- Ferulització en algunes luxacions (unir de manera temporal les dents adjacents per dotar-los de més estabilitat i afavorir la recol·locació)
- En alguns casos, reimplantació de la dent definitiva (si pot recuperar-se i s’actua amb urgència)
Fluor
Un altre dels clàssics en l’edat infantil, ja que l’esmalt de les dents en nens necessita de la protecció extra que ofereix l’aplicació professional de fluor.
Obturacions de càries dentals
La càries és l’estrella de les malalties dentals en la infància (i gairebé en l’edat adulta) i, per tant, l’obturació (popularment, empastament), és l’estrella dels tractaments.
L’edat més habitual per a les càries és la pre-escolar, ja que el consum de sucres, acompanyat d’una higiene dental deficient, la lactància materna o el biberó i l’abús de carbohidrats, sol conduir a la presència de càries, tenint repercussió per a la salut dels nens.
La simptomatologia habitual comprèn dolor i infeccions i provoca innombrables visites al dentista, amb la probable mala experiència per al nen, que en moltes ocasions, coincideix amb la seva primera visita al dentista.
Si el que s’ha dit anteriorment no és suficient per a no demorar la primera visita al dentista, penseu en les conseqüències per al futur de l’infant, el fet que la primera visita tingui com a origen un procés infecciós, amb dolor i un probable tractament dolorós. Per contra, una primera visita preventiva, que no requereixi cap tractament i que s’afronti com una activitat “lúdica”, pot condicionar positivament les futures visites al dentista.
Segellat de solcs i fissures
En ocasions l’esmalt dels nens presenta fissures, solcs i petits orificis. En aquests casos es recorre al segellat per evitar la filtració de bacteris i l’aparició de càries.
Pulpectomía
Mentre que en peces dentals definitives es realitzen endodòncies per extreure el nervi dels conductes i segellar-los posteriorment amb composite, en l’edat infantil, amb dentició de llet, es realitzen pulpectomies.
Ortodoncia
Durant l’edat infantil cal estar atents a el desenvolupament de les estructures òssies tant del maxil·lar com de la mandíbula, ja que d’això depèn gran part del futur de la salut bucodental de l’infant.
Per ajudar al correcte desenvolupament, l’ortodòncia interceptiva, a través de diferents aparells ortodòntics, s’anticipa a les possibles anomalies en les estructures dentomaxilofacials, com, per exemple, el prognatisme, el retrognatisme o la mossegada creuada
¿Por al dentista?
La fórmula màgica es diu sedació dental. Aquesta tècnica és la solució perquè els teus fills assisteixin al dentista més relaxats i sense pors. El que aconseguim amb la sedació és relaxar i bloquejar la sensació de dolor al pacient.
La por a el dentista és una de les fòbies més comunes en la nostra societat. La pateixen adults i nens. És hora de fer que els més petits deixin de témer al dentista i evitar així la odontofobia.
La fórmula màgica es diu sedació dental. Aquesta tècnica és la solució perquè els teus fills assisteixin al dentista més relaxats i sense pors. El que aconseguim amb la sedació és relaxar i bloquejar la sensació de dolor al pacient.
La por a el dentista és una de les fòbies més comunes en la nostra societat. La pateixen adults i nens. És hora de fer que els més petits deixin de témer al dentista i evitar així la odontofobia.
La nostra especialista en Odontologia Infantil
La Dra. Sandra Laplana és tot un referent en qualitat d’atenció, paciència, sensibilitat i proximitat amb els més petits. Molts nens i nenes amb un llarg historial de visites infructíferes amb altres dentistes han pogut realitzar-se finalment el tractament a la nostra clínica, gràcies a l’únic i eficaç mètode d’atenció de la Dra. Sandra Laplana.
En efecte, la odontopediatria, és sens dubte la branca de l’odontologia que més exigeix als professionals, ja que requereix d’una sensibilitat i eficiència en la interacció amb els més petits, difícil d’aconseguir. És per això que, moltes persones, especialment nens i nenes, no imaginen acudir a un altre dentista un cop han estat atesos per la Dra. Sandra Laplana.
