logo Sanz Clínica Dental

Poques persones s’escapen a l’onicofàgia o, com es diu popularment, al mal hàbit de mossegar-se les ungles. Sigui de manera ocasional o sigui de manera compulsiva, la veritat és que mossegar-se les ungles no té cap benefici per a la nostra salut física i psicoemocional.

En aquest sentit, mossegar-se les ungles sol interpretar-se habitualment “només” com una petita mania o una cosa “particular” de la persona, com tret de la personalitat, malgrat que en realitat constitueix una conducta perjudicial tant per a la nostra salut bucodental com per a la nostra salut general, fins i tot per al nostre estat psicoemocional i la imatge que projectem de nosaltres mateixos. Vegem detingudament que suposa mossegar-se les ungles.

Conseqüències per a la nostra salut bucodental

E

Desgast, traumatismes, fissures i erosió

Són les conseqüències més evidents, doncs en mossegar-se les ungles estem portant a les nostres dents a una situació d’estrès continu. Per què? Doncs perquè l’ acció de mossegar contínuament les ungles fa que es vagin perdent petites partícules de l’esmalt dental, provocant un desgast important, sobretot en les dents incisives centrals, que són els més implicats en la onicofagia, arribant a provocar fins i tot microtraumatismos en aquestes peces dentals.

Aquest desgast continu comporta, a la llarga, que les dents es vagin fent fissures i retallant, de manera que la probabilitat de tenir problemas seriosos i fins i tot perdre’ls augmenta exponencialment.

E

Problemes en les genives

Els teixits de les genives són molt sensibles a l’onicofàgia a causa de la contínua entrada de bacteris associada a aquest hàbit.

De fet, mossegar-se les ungles pot acabar provocant inflamació en les genives, cosa que en casos extrems pot estar relacionat amb l’aparició de gingivitis i fins i tot periodontitis.

E

Fractures en les restauracions

Si a més aquestes peces dentals estan restaurades, com per exemple amb corones, carillas o implants, és molt probable que la ceràmica es fracturi per l’acció de mossegar-se les ungles, perquè el que fem en mossegar-nos les ungles és impactar bruscament les dents superiors contra eles inferiors.

E

Apinyament dental

L’estar contínuament exercint una força important en algunes peces dentals pot provocar el moviment d’aquestes.

Evidentment, aquest moviment és descontrolat i provoca tant el apinyamient com la rotació d’algunes peces.

Mossegar-te les ungles perjudica les teves dents

Altres conseqüències de mossegar-se les ungles

E

Ferides i infeccions en les ungles

Mossegar-se les ungles contínuament superant els límits biològics, provoca l’afebliment tant de les ungles com de la zona circumdant a elles, la qual cosa augmenta la possibilitat de patir infeccions bacterianes.

Mossegar-se les ungles, per tant, exposa el nostre organisme a l’atac fàcil de microorganismes nocius.

E

Halitosis

Relacionada també al traspàs de bacteris a la boca, el mossegar-se les ungles contribueix a augmentar la probabilitat de desenvolupar mal alè.

E

Alteracions mandibulars

L’acció de mossegar-se les ungles exigeix que contínuament es busqui una oclusió borda-borda, és a dir, que els incisius centrals de totes dues arcades entrin en contacte.

Aquest tipus de maloclusió constant pot provocar problemes en l’articulació temporomandibular (ATM), cosa que acaba ocasionant dolor articular i la necessitat de recórrer a fèrules de descàrrega.

Solucions a la onicofàgia

Tenint en compte que mossegar-se les ungles és un mal hàbit forjat normalment per anys i anys de “pràctica”, la solució passa per extingir aquesta conducta a base de tècniques conductuals i petites modificacions que facilitin la seva eliminació. No és fàcil, perquè les persones ens enquistem al conegut, i si podem comptar amb l’ajuda d’un psicòleg la probabilitat d’èxit és superior.

De fet, el mossegar-se les ungles no deixa de ser una conducta relacionada amb el nerviosisme, l’ansietat i l’estrès, per la qual cosa normalment, l’hàbit de mossegar-se una ungla subjeu un estat psicofisiològic que facilita l’aparició de tics nerviosos i hàbits compulsius.

En qualsevol cas, aquestes són algunes de les accions que podem dur a terme per a intentar eliminar l’hàbit de menjar-se les ungles.

És important saber que són accions que podem dur a terme en edat adulta però que no hem d’utilitzar amb nens posat que algunes de les tècniques poden tenir un evident risc.

Mossegar-te les ungles perjudica les teves dents
E

Mantenir alguna activitat amb les mans. Tenir alguna cosa a fer amb les mans impedeix, òbviament, que els nostres dits acabin en la nostra boca.

Per tant, i sense ser tan dràstics i irresponsables, podem recórrer a altres substàncies que ens repulsen per a evitar estar contínuament amb els dits en la boca. Per exemple, algun producte picant, vinagres o alguna cosa que ens desagradi particularment.

E

Intentar saber l’origen d’aquesta conducta, és a dir, quines situacions o factors desencadenen en cada cas l’hàbit de mossegar-se les ungles. La consciència del nostre funcionament ajudarà a bloquejar l’hàbit.

E

Pintar-se les ungles i/o tenir-les perfectament curtes i arreglades, ja que si ja tenim les ungles en perfecte estat, serà més difícil intentar destrossar-les a base de mossegades. El crític és no esperar mai a tenir les ungles prou llargues com perquè sigui fàcil mossegar-les.

E

Usar cinta aïllant, guants o qualsevol obstacle físic: És una solució dràstica, però efectiva. Tenint en compte que els hàbits solen ser tan fàcils d’instaurar com d’eliminar amb la simple “no repetició”, generarem nous mètodes per a afrontar les situacions que desencadenen el tic nerviós.

E

Untar alguna substància desagradable sobre les ungles (picant, vinagre…). Segurament si tinguéssim algun àcid mortal en les nostres ungles no tindríem moltes ganes de mossegar-les. Sembla evident.

Ja saps, si tu o algun ser estimat practica aquest mal hàbit, posa-li fre, no hi ha excusa!

Vols tenir unes dents de cinema?

A Sanz Clínica Dental donem facilitats als nostres pacients perquè tinguin les dents amb els quals somien.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: