Moltes persones desconeixen què són realment les carilles dentals. Saben que consisteixen en una cosa semblant a les fundes i que, un cop col·locades, embelleixen les dents. No obstant això, un cop van a la clínica dental, mostren grans confusions respecte a, per exemple, què són realment les carilles dentals, quins són els principals avantatges i inconvenients de les facetes dentals o si les carilles dentals danyen les dents.

Aquest article pretén oferir llum a aquesta última qüestió, ja que són moltes les persones que desitgen posar-se carilles però, davant la possibilitat que les seves dents quedin danyades, renuncien a això.

Què són les carilles dentals?

Les carilles dentals són unes finíssimes làmines, normalment ceràmiques, que s’adhereixen a la cara externa de les dents per millorar principalment l’estètica de les mateixes.

Per tant, estem parlant d’un tractament principalment estètic, encara que no exclusivament estètic, ja que en la majoria de casos les facetes també aconsegueixen millorar la funcionalitat i la higiene de la boca gràcies al fet que també s’alineen les dents.

En la majoria dels casos, la col·locació de les facetes exigeix ​​prèviament el tallat superficial de les dents, pel fet que el resultat final del tractament busca la màxima estètica possible. Pel que, davant d’una boca amb les dents mal alineades, oclusions compromeses, i formes i / o mides no adequades, el tallat dels mateixos és l’única opció per a la col·locació de les facetes dentals.

Ara bé, hi ha casos en què les característiques de les dents permeten la col·locació de les facetes sense cap tipus de preparació, com succeiria, per exemple, amb dents petites i diastemes generalitzats amb una oclusió correcta.

mejor-solucion-dental-carilla

Hi ha alternatives a les carilles dentals?

En molts casos, on les dents estan danyades o tenen una tinció impossible de corregir mitjançant emblanquiments (per exemple les tincions per tetraciclines), les carilles dentals no tenen cap alternativa, ja que l’esmalt de les dents només pot millorar el seu aspecte mitjançant el cobriment dels mateixos.

Així, la millor i única solució és l’adhesió de materials ceràmics altament estètics i resistents, dissenyats a consciència per millorar l’estètica dental.

mejor-solucion-dental-carilla

No obstant, en casos lleus de mala alineació, on freqüentment s’utilitzen les caretes com a mètode de correcció, els tractaments d’ortodòncia (brackets o alineadors) podrien ser una solució alternativa, ja que permetrien l’alineació de les pròpies peces dentals i evitarien haver de recórrer a les carilles dentals.

No obstant això, la correcció mitjançant ortodòncia exigeix ​​llargs mesos de tractaments, cosa que moltes persones consideren un inconvenient respecte a les caretes, el resultat de les quals es pot veure en uns dies.

A més, els tractaments ortodòntics no poden contemplar-se, al menys com a tractament únic, en aquells casos en que les dents tenen alteracions estètiques (tincions, taques, petites fractures, formes poc estètiques, etc.). En aquests casos cal cobrir les pròpies peces dentals amb materials estèticament perfectes.

Quins són els principals problemes de les facetes dentals?

E

Tallat de les dents

El tallat, encara que en moltes ocasions és lleu i no genera abrasions considerables, es pot entendre com una alteració irreversible en l’estètica de les dents. És a dir, quan el tallat és apreciable, genera una modificació en les dents irreversible, cosa que s’ha de corregir amb la col·locació permanent de carilles.

En poques paraules, si et penedeixes de dur facetes i vols treure-te-les, hauràs de mostrar les dents tallades de la mateixa manera que algú que vol portar perruca i ha de rapar-se abans de fer-ho: si es treus la perruca mostraràs el seu cap pelat.

Ara bé, molts tallats realitzats són tot just perceptibles a ulls aliens, ja que estem parlant de poc més de 0’2 o 0’3 mm.

E

Poden desenganxar

En ocasions, sobretot els dies posteriors a la col·locació de les facetes dentals, aquestes poden desenganxar-se per problemes a l’adhesió.

Sol ocorrer a causa de filtracions de sang o saliva just al moment de la col·locació de la careta, el que provoca que la cimentació no sigui l’adequada.

Aquest problema es pot considerar transitori i de nulla importància, ja que un cop es torna a consolidar el problema queda resolt, normalment, de manera definitiva.

E

No són irrompibles

Per resistent que sigui el material utilitzat per a les carilles dentals, no hi ha res com la mateixa  dent.

En efecte, les carilles dentals no són irrompibles i exigeixen uns hàbits si cap més curosos que els necessaris per a conservar la pròpia dentadura. Així, s’hauran de tenir en compte una sèrie de qüestions importants perquè les facetes durin perfectes per molts anys.

Per exemple, no podràs tallar aliments durs amb les dents anteriors (entrepans, fruites dures, fruits secs, etc.), a l’igual que hauràs de tenir molta cura amb aquells hàbits traumàtics del dia a dia, com per exemple, l’hàbit de tallar el precinte amb les dents, mossegar-te les ungles o qualsevol acció que impliqui el xoc de les facetes amb materials durs o amb altres dents.

En aquest sentit, es desaconsella totalment la col·locació de carilles en casos de bruxisme.

carillas contra dientes amarillos

Quins són els principals avantatges de les facetes?

E

És un tractament ràpid

En tot just uns dies pots lluir un somriure de pel·lícula, ja que només exigeix ​​la preparació de la dent, la presa de mesures, l’elaboració de les facetes i la posterior col·locació.

En efecte, tot i que és un tractament realment complex i que requereix de molta experiència i dedicació, el tractament de carilles dentals sol ser percebut pels pacients com un tractament exprés, al contrari que, per exemple, un tractament d’ortodòncia.

carillas dentales
E

Permet millorar espectacularment l'estètica de les dents

Pocs són els actors, cantants, personatges públics i altres persones exposats mediàticament, que no porten carilles dentals.

Les carilles són un tractament que permet modificar la mida, el color, la forma i l’alineació de les dents, de manera que són un tractament perfecte si vols lluir un somriure de pel·lícula.

E

És un tractament indolor i mínimament invasiu

El fet de no haver de fer grans modificacions de les dents i que, normalment, no calgui anestesiar, ja diu molt d’aquest tractament.

Ocasionalment, el que pot ocasionar major incomoditat és haver d’estar amb la boca oberta llargs períodes de temps, però, d’altra banda, no sol ser necessari anestesiar ni atendre dolors o molèsties.

Òbviament no tots els casos són iguals, i mentre hi ha casos sense tallat en que el pacient no nota absolutament res, hi ha altres que exigeixen d’un tallat més intens i que precisen anestèsia. Malgrat això, les carilles són considerades com un tractament indolor.

E

Gran durabilitat

Si es cuiden i es segueixen les indicacions clíniques, les carilles dentals poden durar molts anys, fins i tot dècades.

En aquest sentit, els materials ceràmics utilitzats, com a materials inorgànics, conserven el color (no es taquen amb el cafè, el tabac, etc.) i l’estructura amb el pas del temps.

Ara bé, ni res dura eternament, ni res és irrompible, de manera que si els teus hàbits i usos bucodentals no són els correctes, millor abstenir-se de col·locar carilles.

Si vols saber més sobre les carilles dentals consulta’ns i et explicarem molt més.

¿Quieres más información?

Si tienes alguna duda sobre cualquier tratamiento dental escríbenos y nos pondremos en contacto contigo lo antes posible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: