Índice de contenidos
Molts pacients que desitgen realitzar-se tractaments d’estètica dental pregunten per la seva durada. Si ens quedem aquí, podem dir que és normal, ja que tots volem saber el rendiment que tindrà una inversió important de diners.
Ara bé, en molts casos es pot arribar a confondre el que és segur, resistent, durador i per molts anys amb una cosa totalment irrompible i “per a tota la vida”.
Quant duren les carilles dentals?
Doncs responent sense embuts, entre 1 minut i 30 anys o més.
El que diguem un minut de vida pretén il·lustrar sobre el fet que per més qualitat que tingui una carilla dental, si la utilitzes malament, es trenca, igual que ho faria la teva pròpia dent. No podem esperar que una carilla porcelànica aguanti el que la teva dent no ha aguantat, igual que no esperarem que qualsevol pròtesi aguanti més del que aguantaria el nostre organisme (per exemple, una pròtesi de maluc).
En general, una carilla porcelànica altament estètica i de qualitat (feldespàtica, disilicat de liti, etc.), ben col·locada, amb materials de qualitat i ben cuidada (manteniments higiènics professionals de manera anual), pot durar més de vint anys, encara que hi ha casos de durades superiors.
Llavors, de què depèn el temps que duren les carillas?
Podem fer dos grups de factors que determinaràn la durabilitat de les carilles en funció del responsable o responsables:
Odontòleg/protètic
- Qualitat del material de la pròpia carilla
- Correcta adhesió de la carilla per part de l’odontòleg
- Qualitat del ciment utilitzat per a l’adhesió
Pacient
- Ús de la carilla per part del pacient (no mossegar aliments i/o objectes durs, etc.)
- Dur a terme una higiene diària adequada
- Realitzar-se anualment els manteniments higiènics professionals a una clínica

Sí, però, normalment quant duren les carilles?
Si malgrat haver llegit el que s’ha dit anteriorment continues volent saber quant duren les carilles, et direm que normalment de 10 a 15 anys. Ara bé, insistim que la durada dependrà sobretot de l’ús que facis d’elles i dels teus hàbits masticatoris.
Així doncs, les persones que mantenen uns hàbits impecables, segurament mantindran les carillas en boca més de 20 anys, mentre que les persones més descurades els aguantaran a penes poques setmanes, perquè es creuen que amb les carilles poden trencar nous, obrir festucs o estar contínuament mossegant-se les ungles.
Tampoc les carilles estan a resguard de sofrir fractures traumàtiques, per exemple, després d’una caiguda o un cop que provoqui una forta oclusió. Al cap i a la fi, les carillas són de porcelana i no d’acer, per la qual cosa, igual que les teves dents, no poden fer miracles.
Quines carilles són les més resistents?
Podem dir que els materials dentals es divideixen en dos grans grups:
Resines: materials orgànics derivats del petroli
Ceràmiques: materials inerts amb origen mineral, diferenciats al seu torn en ceràmiques circoniosas, ceràmiques aluminoses i ceràmiques feldespàtiques.
Doncs bé, mentre que les resines se solen usar per a reconstruccions provisionals i tractaments en dents posteriors que exigeixen absorció, difícilment s’utilitzaran per a carillas dentals. No obstant això, es poden realitzar carilles de composite, menys estètiques que les carilles ceràmiques, més alterables amb el pas del temps (es deteriora més fàcilment), però molt més flexibles que les ceràmiques, la qual cosa fa que sigui un material amb menys fractures que les ceràmiques més estètiques (i més fràgils).
Per tant, les carilles de composite són menys fràgils, menys boniques i duren menys temps, en màximes condicions, que les ceràmiques.

D’altra banda, les carilles ceràmiques solen realitzar-se amb ceràmiques feldespàtiques, com per exemple, porcellana feldespàtica convencional, ceràmica feldespàtica reforçada amb disilicato de liti o feldespàtica reforçada amb disilicato i ortofosfafto de liti.
En qualsevol cas, són materials ceràmics altament estètics deguts al fet que són materials vitris, el que fa al seu torn siguin fràgils i en molts casos hagin de ser reforçats amb materials opacs i més resistents.
Per norma, com més estètic és un material més fràgil serà aquest.
Podrien realitzar-se carilles dentals amb materials més resistents com l’òxid de zirconi, però la seva opacitat i color mat fan d’aquest material un material perfecte per a estructures i/o peces dentals posteriors que requereixin alta resistència.
Quines carilles es col·loquen en Sanz Clínica Dental?
En general col·loquem carilles de ceràmica feldespàtica (IPS Empress® II/CAD, de Ivoclar) o ceràmiques reforçades amb disilicat de liti (IPS e.max® Press/CAD, de Ivoclar), que malgrat no ser tan estètica com les ceràmiques feldespàtiques pures, guanya significativament en resistència a les fractures.
Vols més informació?
Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu al més aviat possible.