Les mascaretes s’han transformat, sens dubte, molts aspectes de les nostres vides. Nens, adolescents, adults, ancians, pràcticament tots estem bastant cansats d’haver de portar la mascareta gairebé tot el temps que vam passar fora de casa. És més, a més dels problemes d’estar respirant contínuament més quantitat de CO2 del que hauríem, de aclaparar per la calor o la incomoditat, la realitat és que també la nostra salut bucodental pot sortir perjudicada.

La raó per la qual la mascareta pot empitjorar la nostra salut bucodental és senzilla: el que no es veu acaba sent menys important. Així, i davant d’una rutina en què podríem perfectament sortir de casa amb les dents pintats de vermell i passar desapercebuts per a la majoria de gent, la salut bucodental s’erigeix ​​en una qüestió de salut, cosa que no sempre cobra la mateixa importància que allò que considerem estètic i culturalment prioritari.

Quins són els problemes de salut bucodental relacionats amb les mascaretes?

cuidado-dental-con-mascarilla
Algunes de les complicacions derivades de l’ús continu de les màscares estan relacionades amb la manca d’oxigen.

La presència d’una barrera física a la nostra boca i nas fa que el diòxid de carboni que alliberem en cada exhalació sigui, en part, reabsorbida pel nostre organisme en cada inhalació.

Per tant, la proporció d’oxigen lliure que circula per la nostra boca es redueix per la presència de més diòxid.

Un altre tema important és que l’ús de mascareta provoca, inevitablement, una menor exposició a l’aire i una reducció de la parla, de manera que la salivació, a l’igual que succeeix a la nit mentre dormim, no es renova.

No oblidem, en aquest sentit, que la nostra boca està de manera natural plena de bacteris i que l’absència de regeneració en la saliva, la deshidratació i la manca d’aire fresc produeix una activació d’aquests bacteris, pel que poden aparèixer problemes com, per exemple, halitosi, desmineralització dental i càries.

Vegem:

E

Halitosi o mal alè

De la primera cosa que ens passa amb les màscares, a l’igual que succeeix quan ens despertem al matí. El fet que no salivemos tant i que estiguem moltes hores amb una màscara que va filtrant partícules porta al fet que el nostre alè quedi, per així dir-ho, perjudicat.

Una fàcil solució és ingerir molta aigua, mastegar aliments lleument consistents (no que siguin excessivament durs ni amb sucre), no fumar ni beure alcohol, mantenir una dieta saludable i, el més important, crític diríem, és mantenir una higiene bucodental excel·lent.

E

Desmineralització de les dents i càries

La presència desproporcionada dels àcids de la placa bacteriana provoca la pèrdua de minerals en l’esmalt dental, el que condueix, al seu torn, a una major probabilitat d’aparició de càries que afecten les dents.

No oblidem que la mascareta provoca un increment en la presència de gèrmens i bacteris en la nostra boca, pel que hem de compensar-ho amb més aigua i més higiene bucodental.

La importància de la higiene bucodental per compensar l’acció de les màscares

Quan diem que per combatre els problemes relacionats amb les màscares és important tenir una bona higiene bucodental, en realitat volem dir que si no som realment aplicats en els nostres hàbits d’higiene bucodental segurament patirem conseqüències a curt, mitjà i llarg termini.

De fet, a conseqüència de l’ús normalitzat de la mascareta fins i tot hi ha persones que renuncien a la seva higiene dental a causa de que amb la mascareta seves dents queden ocults.

cuidado-dental-con-mascarilla

Si a més tenim en compte que el maleït virus SARS-CoV-2 es concentra especialment en boca, nas, gola i laringe, la nostra preocupació per mantenir una bona higiene dental ha de ser, si és possible, més gran. És per això que les nostres recomanacions són senzilles, però també importantíssimes ja que ens poden permetre reduir tant la probabilitat d’infectar amb el virus com la probabilitat de patir alteracions en la nostra salut bucodental.

Vegem algunes de les recomanacions per reduir la probabilitat de contraure el virus a través de la nostra rutina d’higiene dental:

E

No compartim raspall de dents, encara que creguem que això no suposi un increment de l’intercanvi de fluids “habitual”. En els raspalls dentals solen acumular bacteris i altres gèrmens que poden propagar la Covid 19 i altres patologies.

E
Neteja contínua de dents, després dels àpats, abans de dormir i al matí, i fer-ho amb pastes dentífriques de qualitat, amb fluor i afegint a la rutina raspalls interproximals i col·lutoris. Per descomptat, canvia amb regularitat el teu raspall dental (2/3 mesos). Com més gran sigui la preocupació per la nostra salut bucodental, menor serà la probabilitat de patir problemes de salut.
E
Compte amb els aerosols, sobretot en el bany, ja que aquí és on duem a terme la nostra higiene bucodental. En aquest sentit, convé tenir els raspalls dentals protegits perquè el virus no pugui acabar en les seves truges, sigui pel contacte amb altres raspalls, sigui pel contacte amb partícules de saliva d’altres persones. Fins i tot hi ha algun estudi que incideix en la necessitat de baixar la tapa de vàter abans de tirar de la cadena, ja que la matèria fecal és també transmissora de virus i aquest pot “viatjar” a través de les petites partícules d’aigua bruta que surten comiats a l’ activar la cisterna.
E
Neteja amb molta regularitat el bany amb productes desinfectants o amb base de clor (lleixiu), ja que és aquí on es du a terme la higiene bucodental.

I sobretot, la mascareta no impedeix res, només ho tapa

Moltes persones creuen que com que no mostren les seves dents, ja no han de tenir en compte la seva higiene bucodental. Evidentment, tot el contrari, la mascareta només fa que exigir més atenció i dedicació amb la nostra boca.

Ja saps, si vols que la mascareta no sigui un problema més gran, no oblidis que has de ser més escrupolós amb la teva higiene bucodental.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: