La maloclusió dental es refereix a una mossegada que provoca que la mandíbula no encaixi correctament amb el maxil·lar, de manera que la mossegada no és adequada i provoca problemes funcionals i estètics.

En efecte, aquest problema té una importància cabdal per a la salut del pacient, i no només per a la salut bucodental, sinó per a la salut en general, ja que una mala oclusió pot comportar problemes diversos, com per exemple, gastrointestinals, articulars (ATM) , cefalees i altres derivats d’una mala masticació i unes estructures dentomaxilofacials disfuncionals.

Hi ha diferents tipus de maloclusions, però totes elles s’han d’abordar durant la infància, etapa en què les estructures dentomaxilofacials estan en desenvolupament i són més fàcils de canalitzar pel bon camí.

Causes de les maloclusions

La maloclusió es relaciona amb factors com l’herència genètica, els hàbits en la infància o certs defectes congènits. Vegem concretament:

E

Traumatismes dentals: No són poques les ocasions en què un fort cop a la mandíbula pot provocar alteracions en la mossegada, provocant finalment una oclusió disfuncional.

E

Mides massa dispars entre mandíbula (maxil·lar inferior) i maxil·lar superior o fins i tot entre les dents i l’arcada, provocant apinyaments, diastemes generalitzats i / o alteracions en la mossegada.

E

Hàbits durant la primera infància: els hàbits de llepar el dit i empènyer la llengua contra les dents són les clàssiques conductes compulsives que acaben alterant el desenvolupament de les estructures bucodentals.

 causes de maloclusion
E

Absència de peces dentals: perdre una dent implica alterar la totalitat de la boca, ja que les absències provoca.

Tipus de maloclusions

Hi ha tres grans grups de maloclusions en funció del tipus de desplaçament. En concret, trobem maloclusions en el pla vertical, maloclusions en el pla transversal i maloclusions en el pla anteroposterior.

Sigui com sigui, són alteracions que s’han de corregir en edat infantil. Vegem quins tipus de maloclusió comprenen aquestes tres grans categories:

tipus de maloclusion
E

Maloclusions en el pla anteroposterior

Solen ser les maloclusions més habituals i més conegudes. Les oclusions es classifiquen en tres grups, alguns d’ells presenten alteracions que hem de corregir.

Vegem:

 • De classe I: l’oclusió correcta, on l’arcada superior es posiciona sobre l’arcada inferior, mentre que el caní superior se situa darrere del caní inferior.
 • De classe II: tipus d’oclusió alterada on l’arcada superior està massa avançada respecte a la inferior a nivell molar i caní, generant un ressalt.
 • De classe III: en aquest cas, sigui per causa dentària o esquelètica, l’arcada inferior se situa avançada respecte a la superior, provocant un ressalt contrari a l’anterior, és a dir, un ressalt invertit.
E

Maloclusions en el pla transversal

eEn una oclusió correcta, l’arcada superior ni se situa per dins de la inferior ni massa allunyada de la inferior.

Quan això passa, tenim els següents casos:

 • Mossegada creuada: maloclusió on l’arcada superior se situa en una o diverses dents per dins de la inferior. Aquesta maloclusió pot originar-se per alteracions estructurals o dentàries.
 • Mossegada de tisora: en aquest tipus de maloclusió l’arcada superior està massa desplaçada transversalment i no contacta amb l’arcada inferior. Diguem que l’arcada superior sobresurt pels costats massa de la inferior i les cúspides no contacten.
E

Maloclusions en pla vertical

Podem dir que tenim una oclusió adequada quan una tercera part de l’arcada superior solapa a l’arcada inferior.

Quan això no és així, parlem de maloclusió.

 • Mossegada oberta: aquest tipus de maloclusió implica que no hi hagi cap solapament entre les dues arcades.
 • Sobremossegada: en aquest cas, el solapament és superior al correcte, és a dir, és més d’un terç del maxil·lar superior el que solapa a l’inferior.

Tractaments de correcció de les maloclusions

Els problemes de maloclusió, com dèiem anteriorment, han de ser corregits durant la infància, sobretot perquè tenen el seu origen, normalment, en alteracions esquelètiques. Per tant, les maloclusions esquelètiques poden ser abordades, amb molta més facilitat, fins als 11 o 12 anys, edat a partir de la qual les estructures òssies comencen a interrompre el desenvolupament.

El tractament dedicat a corregir els problemes esquelètics en l’etapa infantil es diu ortodòncia interceptiva. De fet, l’ortodòncia interceptiva és un conjunt de tractaments ortodòntics que pretén interceptar els problemes de desenvolupament en les estructures orofacials de l’infant i afavorir, així, la seva dentició definitiva.

tractaments de correcció

L’ortodòncia interceptiva s’ha de practicar en edats primerenques, sent necessària una primera visita amb l’ortodoncista als 6 anys d’edat. Un cop realitzada la visita, l’ortodontista determinarà quin és el tractament que millor s’ajusta al pacient, entre els quals podem trobar els següents tractaments:

E

Maloclusió classe II

 • Bionator: Aparell per estimular el creixement del maxil·lar inferior (mandíbula) i corregir la seva posició (massa endarrerida respecte al maxil·lar superior).
 • Arc extra oral: aquest aparell pretén frenar el creixement del maxil·lar, i aconseguir així el mateix que l’aparell anterior.
 • Herbst: Utilitzat en fases tardanes de la infància, pretén reduir la distància entre maxil·lar i mandíbula.
tractaments correctius mossegada
E

Maloclusió de classe III

 • Màscara facial: La màscara busca estimular el creixement de l’os maxil·lar, que en combinació amb el disjuntor, permet corregir la mossegada. És segurament el tractament menys estètic que existeix.
 • Mentonera: com el seu nom indica, és un aparell que busca frenar el creixement de la barbeta, és a dir, de la mandíbula, per evitar que aquesta es posicioni massa avançada pel que fa al maxil·lar.
E

Mossegada creuada

 • Disjuntor de McNamara: dels aparells més comuns en ortodòncia interceptiva. La seva funció és expandir el paladar per corregir un excés d’estretor i / o compressió que impediria la dentició definitiva.
 • Disjuntor de dues bandes: aparell semblant a l’anterior que també busca l’expansió del paladar per corregir la mossegada creuada.

I en l’edat adulta, es pot corregir la maloclusió?

En molts casos podem corregir la maloclusió dels adults amb tractaments comuns d’ortodòncia, combinats en algunes ocasions amb extraccions dentàries o stripping (llimat de dents per reduir la seva grandària i afavorir l’alineació).

Es tracta d’augmentar l’espai disponible a l’arcada i afavorir així l’alineació dental i la mossegada.

Lamentablement són molts també els casos en què la complexitat de l’alteració exigeix ​​abordes més intrusius. Ens referim a aquells casos severs en què l’única solució és la cirurgia ortognàtica seguida d’ortodòncia. La cirurgia ortognàtica la practica el cirurgià maxil·lar, qui a través de la intervenció reequilibrarà la mida i la posició dels ossos de la cara per afavorir la funcionalitat de la boca i la seva estètica.

 I en l'edat adulta, es pot corregir la maloclusió

Conseqüències de la maloclusió: els motius

Si considerem la importància que té una correcta mossegada, segurament la abordarem en edats primerenques de desenvolupament.

És la solució més senzilla, còmoda i barata, de manera que una primera visita amb 6 anys d’edat pot afavorir un correcte desenvolupament de les estructures orofacials de l’infant. Si no considerem la importància de el desenvolupament d’aquestes estructures en edat infantil, els problemes poden ser extremadament perjudicials per al futur de l’infant.

bruxisme
E

Apinyament dental

Res funciona com hauria si les dents estan apinyades.

En efecte, l’apinyament dental afavoreix, per la dificultat de tenir una bona higiene, el desenvolupament de càries i les malalties periodontals, sense comptar amb les conseqüències per a l’estètica dental.

E

Problemes de masticació: la funció mandibular

La mandíbula té com una de les funcions bàsiques permetre la masticació dels aliments.

Per tant, una masticació incorrecta a causa d’un contacte inadequat entre dents comporta, en inevitablement, problemes digestius.

E

Problemes respiratoris

La respiració és una altra de les funcions que poden ser causa d’un mal equilibri de les estructures dentomaxilofacials. En aquest sentit, davant maloclusions esquelètiques severes, és a dir, alteracions greus en la mida i / o la posició dels maxil·lars, poden aparèixer problemes respiratoris, sobretot durant el son, com ara roncs, apnea de la son, etc.

De vegades fins i tot la desproporció entre maxil·lars pot arribar a impedir que la persona sigui capaç de tancar els llavis amb certa facilitat.

E

Bruxisme

El bruxisme és una altra de les conseqüències de la mala oclusió, provocant el desgast continu de les peces dentals, problemes d’ATM, cefalees, etc.
E

Alteracions de la parla

Igual que en l’apartat anterior, la descompensació esquelètica pot provocar dificultats en la parla, acompanyat per dolors tant en la boca com en l’articulació temporomandibular articulars (ATM).
E

Problemes estètics

Evidentment, una mida inadequat o una posició incorrecta de les estructures òssies de la cara provoca asimetria, manca d’harmonia, desproporció i, en definitiva, una mala estètica.

Què dir de les implicacions al desenvolupament de la pròpia identitat. De fet, una descompensació esquelètica severa pot comportar problemes en l’autoestima, a causa de la relació de la pròpia imatge amb conceptes com, per exemple, l’autoconcepte, la seguretat en un mateix o els recursos d’interacció social. Un problema que exigeix ​​mobilitzar-se com més aviat millor.

Com hem pogut veure, la maloclusió és un seriós problema que s’ha d’abordar com més aviat millor, i que no concedeix concessions. Quan l’oclusió no es corregeix, els problemes apareixeran.

problemes respiratoris i maloclusion

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
Formulario Lateral CAT
close slider

Demana cita amb nosaltres

Tractament: