L’ortodòncia és la branca de l’odontologia dedicada a corregir els problemes funcionals i estètics de les estructures dentomaxilofacials. És a dir, l’ortodòncia, a través de moviments mecànics tant de dents com d’estructures òssies, pretén millorar tant l’oclusió com l’alineació de les dents.

Els tractaments d’ortodòncia necessiten, més si és possible, d’una correcta planificació de totes les fases perquè el resultat sigui l’adequat. No es tracta només de posar uns ferros a les dents i envoltar amb un filferro a l’espera que les dents, per si soles, acabin ben posicionades dins de l’arcada maxil·lar.

L’ortodòncia és una especialitat molt complexa que exigeix ​​de grans coneixements i capacitat d’anticipació.

Així, un dels aspectes més importants en la planificació del tractament rau en l’oclusió, factor clau en la posterior alineació de les peces dentals. És aquí on apareixen els elàstics intermaxil·lars, coneguts popularment com gomes d’ortodòncia. Vegem de què es tracta.

Gomes d'ortodòncia o elàstics intermaxil·lars

Què són les gomes o elàstics intermaxil·lars?

Els elàstics intermaxil·lars són unes gomes que tenen com a funció corregir la mossegada del pacient. La seva presència és necessària en molts casos ja que els aparells ortodòntics no són capaços de generar alguns tipus de moviments, de manera que són imprescindibles per poder corregir la mossegada de moltes persones, ja sigui en tractaments de brackets convencionals com amb Invisalign. En aquest últim cas, les gomes es col·loquen sobre uns botons blancs que l’ortodoncista col·loca sobre les dents.

Gomes d'ortodòncia o elàstics intermaxil·lars

Aquestes gomes es col·loquen entre les dues arcades de manera que força els maxil·lars a modificar la mossegada.

En el cas dels brackets (safir, metàl·lics o linguals), les gomes es col·loquen sobre ells, sempre de dalt a baix, mentre que a tractaments d’Invisalign es necessita col·locar prèviament uns botons sobre les dents perquè serveixin de enganxalls i poder col·locar així els elàstics.

Quan col·locar elàstics intermaxil.lars?

Com hem dit anteriorment les gomes o elàstics interproximals tenen com a funció corregir les maloclusions. Per tant, les gomes apareixeran quan tinguem patologies com el retrognatismo o classe II, el prognatisme o classe III, la mossegada oberta i la mossegada creuada.

E

Mossegada oberta

En aquest tipus de maloclusió algunes dents de les dues arcades, normalment del sector anterior, no arriben a contactar entre si provocant a més que el pacient no pugui tancar la boca completament.

E

Mossegada classe III o prognatisme

El cas contrari a l’anteior. Aquí l’arcada superior està més endarrerida respecte a l’arcada inferior. Pot ser o bé pel fet que la mandíbula o maxil·lar inferior estigui en una posició més avançada que el maxil·lar superior, el que seria un problema d’estructures òssies, o bé perquè, tot i tenir una bona posició dels maxil·lars, les dents de l’arcada inferior estiguin en una posició més avançades que les dents de l’arcada superior.

E

Mossegada classe II o retrognatisme

En aquest tipus de mossegada l’arcada superior està massa avançada pel que fa a l’arcada inferior, pel fet que el maxil·lar superior és més prominent que la mandíbula, el que provoca que les dents de l’arcada superior estiguin més sobresortits que els de l’arcada inferior.

E

Mossegada creuada

La mossegada creuada implica que tots dos maxil·lars es creuin de manera incorrecta, quedant les dents de la superior per darrere de les dents de l’arcada inferior. Normalment aquest problema es deu al fet que el paladar és massa estret i les dents de l’arcada superior tinguin un arc més petit que el de l’arcada inferior.

Quina funció tenen les gomes o elàstics intermaxil·lars?

Les gomes o elàstics intermaxil·lars ajuden a generar certes forces que modifiquen les discrepàncies entre tots dos maxil·lars per així corregir la malocusión. És a dir, les gomes aconsegueixen corregir la posició de la mandíbula que fa a l’maxil·lar superior.

Recordem que si la nostra oclusió no és la correcta podem tenir problemes com, per exemple, desgast dental, apinyament, càries, malalties periodontals, dolors en l’articulació i el cap o problemes digestius.

Tipus de gomes o elàstics intermaxil·lars

Les gomes d’ortodòncia es presenten amb diferents forces i longituds per a poder atorgar a l’ortodoncista la capacitat de triar la que millor s’adapti al cas. Així, trobem gomes de diferents longituds que a més es presenten amb diferents forces. La unitat de mesura de la força és l’unça i la de longitud és el mil·límetre.

Col·locació de gomes intermaxil·lars

L’habitual és que els elàstics intermaxil·lars es col·loquin a l’inici del tractament ortodòntic ja que és quan es busquen més moviments de les peces dentals.

No obstant, en ocasions poden col·locar-se en la fase final o d’assentament amb l’objectiu de realitzar els últims moviments. L’important és que durant el temps que el pacient hagi de portar les gomes sigui constant en el seu ús.

Gomes d'ortodòncia o elàstics intermaxil·lars

El temps de col·locació de les gomes sol variar en cada cas. Per exemple, és habitual que alguns pacients només les hagin de dur a la nit, mentre dormen, mentre que altres pacients han de portar-les col·locades tot el dia. Evidentment, les gomes, que són d’un sol ús, s’han de treure tant per menjar com per rentar-se les dents, per la qual cosa és important que l’ortodoncista ensenyi al pacient perfectament com col·locar-les.

Com passa en tots els tractaments d’ortodòncia, la col·laboració del pacient és essencial per a l’èxit, per la qual cosa és crític seguir les indicacions d’ús de les gomes intermaxil·lars.

¿Quieres más información?

Si tienes alguna duda sobre cualquier tratamiento dental escríbenos y nos pondremos en contacto contigo lo antes posible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (Ninguna valoración todavía)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: