Les carilles dentals són un dels tractaments d’estètica dental amb més demanda. De fet, les carilles dentals són el tractament estrella en el que a estètica dental es refereix, ja que poden aconseguir canviar-te radicalment el teu aspecte de forma ràpida, personalitzada i sense dolor.

A més, les carilles dentals, si segueixes les pautes teu dentista, poden durar molt de temps, per la qual cosa el seu cost acaba sent baix comparat amb els beneficis que aporten a la nostra imatge i la nostra seguretat.

Tanmateix, i com tot en aquest món, res dura eternament. Amb això volem dir que si les pròpies dents acaben per trencar-se, desgastar i fins i tot perdre, és natural que els teus carilles dentals també puguin patir problemes.

No obstant això, la majoria de problemes amb les carilles dentals solen estar relacionats amb mals usos o amb una cura deficient (a l’igual que passa amb les dents naturals).

cuidados carillas dentales

Quin tipus de facetes dental dura més?

Actualment trobem amb diferents materials i marques de caretes. Pel que fa a materials, els més usats són la ceràmica feldespática, el disilicato de liti, el composite i la ceràmica híbrida. Com a norma, els composites ofereixen resistència, flexibilitat i bona estètica però amb una durada limitada, és a dir, uns 5 anys, mentre que les ceràmiques ofereixen més estètica, més duresa, menys flexibilitat i molta més durada, és a dir, uns 10 o 15 anys de mitjana.

Dins de les ceràmiques, a major estètica (fase vítria), major fragilitat, de manera que el material més estètic sempre serà el més fràgil i el que més cures exigeixi.

cuidados carillas dentales

Per la seva banda, la ceràmica híbrida, amb base ceràmica però amb insercions de resines, ofereix una estètica molt semblant a la ceràmica integral però amb les bondats dels composites, de manera que moltes persones acaben triant aquest material, ja que permet obtenir una bona estètica sense haver de renunciar a certs usos (per exemple, mossegar un entrepà amb els incisius centrals).

Un altre material que gaudeix de prestigi és el disilicato de liti, material ceràmic amb una duresa increïble però amb una estètica molt semblant a la ceràmica feldespática, que representa el súmmum tant en estètica com en fragilitat.

Per tant, el disilicato de liti seria una opció per a aquells casos en què es busca una estètica Premium costat d’una duresa també de garanties.

Com s’han de cuidar les carilles dentals?

Encara que acabem de dir que les carilles dentals poden durar de 10 a 15 anys, 20 i 25 en molts casos, la veritat és que si no mantenim un ús i una cura adequada aquest període de temps pot escurçar fins al mínim possible, això és, unes hores.

Pot semblar exagerat, però no ho és, ja que si pensem que les carilles dentals poden suportar-ho tot, estarem equivocats. Les carilles dentals, a l’igual que els nostres dents, han de cuidar-se. Vegem quins factors poden determinar la vida de les nostres facetes.

E

Menjars i begudes amb coloració

Els aliments i begudes amb colorants poden acabar tenyint les facetes de compòsit i les caretes híbrides, no així les totalment ceràmiques.

El fet és que els materials ceràmics són 100% inorgànics i no poden ser alterats a través de colorants. No obstant això, tant el composite, com la ceràmica híbrida (matriu ceràmica amb partícules de resina), són sensibles als aliments i begudes amb colorants, per la qual cosa acaben tenyint.

Així, exemples d’aliments i begudes que convé controlar si gaudeixes de carilles de composite o híbrides són el cafè, el vi negre, els refrescos de cola, el curri, els fruits vermells o la salsa de soja.

E

Tabac

Un altre clàssic de la tinció dental. El tabac, que tenyeix les dents naturals, també afecta les caretes híbrides i de compòsit. És obvi que el consum de tabac no presenta cap aspecte positiu i que només aporta problemes al nostre organisme. Si la teva salut respiratòria i cardiovascular no és suficient, aquí té una altra raó per no fumar: el tabac taca les dents i les facetes de compòsit i híbrides.

En canvi, com passava amb els aliments i begudes de l’aparatat anterior, el tabac no vaig poder alterar la ceràmica, per la qual cosa, es fumi el que es fumi, les carilles ceràmiques romandran inalterades. Una altra cosa és que, per causa de l’tabac, perdis les dents que suporten les caretes causa de el consum de tabac, però això ja ho abordarem en un altre post.

E

Utilitza les dents com a eina i mossegar objectes

Tant els hàbits nerviosos (mossegar-se les ungles, mossegar taps de bolígrafs, etc.) com els usos inadequats de la nostra dentadura (tallar zel, cintes, closques, trencar objectes, obrir recipients, etc.) són perjudicials, i molt, per a les nostres facetes dentals. Si fas servir les teves dents per al que no toca acabaràs anant a el dentista.
cuidados carillas dentales
E

Bruxisme

Per a aquelles persones que pateixen bruxisme, les carilles dentals estan recomanablement contraindicades, ja que res resisteix a un adult prement inconscientment les seves dents amb força. Tanmateix, si no hi ha altra opció o es desitja molt, les fèrules de descàrrega seran l’única opció per mantenir fora de perill les carilles dentals.
E

Manteniment i revisions professionals

Malgrat que els materials ceràmics no necessiten manteniment, si ho necessita la dent i la geniva que els alberga. És a dir, una faceta dental ceràmica només necessita que la seva unió amb la dent no acabi sent com un niu de gèrmens i bacteris, de manera que una higiene anual professional evitarà que les genives pateixin la presència d’un objecte estrany com la faceta.

Diferent és el cas de les facetes de compòsit i les ceràmiques híbrides, ja que la presència de resines exigeix ​​de manteniments perquè l’estètica sigui com la del primer dia.

cuidados carillas dentales
E

Aliments molt durs o enganxosos

Les carilles dentals, sigui quin sigui el material de composició, poden desenganxar i fracturar-si es mastega aliments molt durs o fins i tot enganxoses.

Les carilles no són irrompibles, a l’igual que els nostres dents, de manera que si volem conservar per molts anys les caretes, hem de tenir en compte que certes conductes i certs aliments són potencialment perillosos per a les nostres facetes.

Per exemple, els clàssics fruits secs, el torró, l’entrepà de pa cruixent -sinó dur-, les torrades o alguns mariscs són aliments que si els masteguem, probablement fracturessin o s’enlairaran les nostres carilles dentals. Altres aliments, com les pomes o les pastanagues, si es mengen a mossegades, poden provocar l’enlairament o la fractura de les facetes a l’realitzar el moviment de palanca, cosa que també pot ocórrer a mossegar i estirar un tros d’entrepà.

La manera de seguir gaudint d’aquests aliments i no tenir problemes és esmicolant els aliments, és a dir, partint l’aliment de manera que no tinguem d’utilitzar els incisius centrals i laterals per tallar l’aliment.

E

Esports de contacte i altres activitats

Quan un està contínuament practicant certs esports, les caretes han d’estar protegides ja que altrament acabaran patint un accident.

Així, infinitat d’esports com, per exemple, el rugbi, la boxa, les arts marcials, el bàsquet, el Handbol, el futbol o fins i tot el tennis o el pàdel, poden ser un factor de risc per a les nostres facetes, de manera que el més intel·ligent és realitzar aquests esports amb una fèrula de protecció.

E

Higiene bucodental

Segurament un dels factors crítics per a les nostres facetes. En efecte, a l’igual que els nostres dents naturals, les caretes exigeixen d’una higiene adequada, ja que en cas contrari les dents que serveixen de suport a les facetes acabaran tenint seriosos problemes, com càries, gingivitis i fins i tot periodontitis, podent perdre les peces dentals .

Per tant, per mantenir el màxim de temps la salut de les dents i l’estètica de les facetes cal mantenir una excel·lent estètica dental, amb una rutina que contingui els següents cures:

Raspallat de dents exhaustiu després de cada àpat

  • Ús de fil dental i fins i tot de raspalls interdentals, com a mínim un cop a el dia (abans d’anar a dormir).
  • Ús de col·lutoris bucals abans d’anar a dormir, després del raspallat dental.
  • Neteja dental professional (tartrectomia) cada 6/12 mesos en funció de l’estat de la teva boca.

Quins problemes pot tenir una faceta dental?

Com hem dit ja, els problemes més habituals en les carilles dentals són, per aquest ordre, el enlairat, la fractura i la tinció. Vegem:
E

Enlairat de caretes

És el problema més habitual i sol ocórrer immediatament després que les facetes siguin cimentades per adhesió a la dentina de les dents.

El motiu és que els materials utilitzats per adherir les caretes a les dents necessiten un temps d’enduriment perquè les seves propietats actuïn, en cas contrari la unió no és suficient per impedir que les caretes es desenganxin davant forces importants.

Per si fos poc, moltes persones no fan cas al seu dentista i mosseguen aliments sense tenir en compte que les facetes no són les dents naturals, més en alguns casos en què les facetes permeten alinear les dents i estan adherides salvant irregularitats importants. Així, quan l’ús de les facetes no és el que l’especialista ha prescrit, les carilles poden saltar quan menys t’ho esperes.

E

Tinció de faceta

Com dèiem, la faceta de resina i la careta híbrida pot tenyir-se davant la ingesta habitual d’aliments i begudes amb colorants i el consum de tabac. Si aquest és el cas, de vegades podem polir les caretes perquè tornin a deixar veure el seu color original, encara que cert és que quan passa més temps les caretes han de substituir-se per altres de noves.

cuidados carillas dentales
E

Fracturat de faceta

Quan els usos de les facetes són inadequats, pot passar que la faceta es fracturi.

Si la fractura és neta, la faceta, o el tros de careta fracturat, pot tornar a cementarse. Si la faceta es fractura de manera “no neteja”, la careta haurà tornar-se a elaborar, llevat que aquesta sigui de compòsit i pugui solucionar el problema en la mateixa boca de l’pacient.

Les carilles han de cuidar-se

El resum d’aquest article és que les caretes han de cuidar igual, més si és possible, que les dents naturals. Així, malgrat que són altament resistents i permeten fer vida normal, exigeixen de certes pautes per no tenir problemes.

Per tant, si el que vols és que els teus carilles durin molts anys, tingues en compte que has de tenir especial atenció en els usos de les dents, en la higiene bucodental i mantenir amb regularitat el control professional. Si segueixes aquests passos, els teus caretes formaran part de tu per molt temps.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: