Quan parlem d’ortodòncia ens referim a un complex procés de correcció de la mossegada i l’alineació dental que exigeix d’un conjunt d’etapes per a la seva correcta evolució.

L’ortodòncia no és només posar ferros i esperar que les dents s’alineïn de manera natural. Per contra, una ortodòncia ben elaborada i reeixida exigeix accions concretes i precises que sàpiguen anticipar el moviment de les dents i les estructures maxilodentomandibulars. Vegem concretament com transcorre l’ortodòncia.

1. Fase inicial: estudi d’ortodòncia

Abans d’iniciar el tractament pròpiament dit, és essencial que elaborem un estudi d’ortodòncia complet perquè l’ortodontista pugui establir un diagnòstic correcte i elaborar un pla de tractament adequat al cas. No hi ha dos casos iguals, per la qual cosa quanta més informació tinguem més possibilitats tindrem de traçar el camí correcte.

Per a un bon estudi el necessari serà el següent:

Les fases en els tractaments d'ortodòncia
E

Fotografies

És important que disposem de fotografies extraorals i intraorals des de plans i en posicions diferents per a poder visualitzar perfectament la boca i conèixer, per tant, aspectes com, per exemple, el tipus de mossegada, l’alineació de les dents, la posició de la línia mitjana o aquelles característiques no tan òbvies sense una imatge ampliada de la boca.

E

Radiografies

Tant radiografies panoràmiques, com a laterals del crani, com més informació, més fàcil serà elaborar un pla de tractament, aspecte que exigeix, entre altres coses, conèixer l’estat i la posició de totes les peces dentals, fins i tot les que no es veuen.

E

Avaluació i pla de tractament

Això es deriva de totes les altres proves i és fonamental per a l’èxit de l’ortodòncia. Una vegada el ortodontista ha valorat totes les proves diagnòstiques i posseeix suficient informació respecte, per exemple, la mossegada, l’alineació, la línia mitjana o la mandíbula, elaborarà un pla en funció del sistema triat (brackets, alineadors, etc.).

E

Models d'estudi

No hi ha una millor manera d’avaluar una boca que comprovant amb models reals de la mateixa totes les seves característiques.

En efecte, amb els models de la boca del pacient serem capaços de disposar de la situació de partida per al tractament i elaborar un pla adequat i fidedigne, i tot això sense els inconvenients de la visita personal (pacient cansat d’obrir la boca, dificultat per a veure determinades zones, temps limitat, etc.).

E

Escàner

En alguns casos, si la tecnologia disponible ho permet, podem reduir el marge d’error en l’elaboració de models de la boca del pacient amb l’escanejat de la seva boca.

A Sanz Clínica Dental, per exemple, disposem del sistema d’escàner Omnicam, la qual cosa permet que no hàgim de prendre mesuris tradicionals en els casos d’ortodòncia invisible Invisalign.

2. Fase de moviments ortodòntics: la fase activa.

Una vegada disposem d’un pla de tractament i unes traçades i/o simulacions dels moviments desitjats per a corregir el problema corresponent, tocarà iniciar el tractament correctiu, és a dir, la fase activa d’aquest.

Aquesta fase, normalment, consta d’un conjunt de seqüències correctives que tenen com a finalitat la solució dels problemes diagnosticats. Així, les subfases o seqüències són les següents:

E

Alineació i anivellat

El seu objectiu és corregir les malposicions que afecten l’alineació vertical de les dents i l’apinyament d’aquestes. En aquesta fase s’ajuda del que podríem considerar com a forces lleugeres.

A més, en aquesta fase es comença a combatre la possible mossegada croada o fins i tot es poden fraccionar certes peces no erupcionades.

Aquesta fase sol durar entre 6 i 8 mesos, al final de la qual les dents comencen a estar alineades i anivellades, encara que, en la majoria de casos, encara queda camí per recórrer.

E

Correcció de mossegada i relació molar

Aquesta segona fase, tan important com la primera, es destina a corregir la mossegada o oclusió i s’inicia el camí cap a l’encaix de les dents en el que, hauria de ser, la seva posició correcta segons el pla antero-posterior i vertical.

Per a aconseguir l’èxit en aquesta fase, s’utilitzen de manera habitual gomes elàstiques per a incrementar les forces correctores i aconseguir així corregir la mossegada.

E

Cierre de espacios

La tercera sub-fase dels moviments ortodóncicos serveix per a tancar els hipotètics espais, tant els que tenia el pacient abans d’iniciar el tractament com els que hagin pogut produir-se en les fases anteriors.

Tractaments d'ortodòncia
E

Acabat o refinament

Una vegada les dents estan alineades, la mossegada és l’adequada i els espais s’han tancat, és el moment de mirar amb lupa, és a dir, d’intentar corregir les petites malposicions i realitzar els petits però importantíssims ajustaments finals per a deixar un somriure de cinema. És a dir, en aquesta fase realitzarem, per exemple, les últimes rotacions a algunes peces, igualarem en la mesura que sigui possible la línia gingival, la línia mitjana, etc.

E

Retirada d'aparells o fèrules

Ara sí, una vegada els moviments de correcció han arribat a la seva fi i la boca llueix ben alineada, arriba l’esperat moment de retirar els brackets o les fèrules i poder lluir el somriure.

No obstant això, encara que sembli que tot ha acabat, arriba un dels moments més importants i en el qual moltes persones tiren per terra tot l’aconseguit durant mesos de sacrifici. Vegem la següent fase.

3. Fase de retenció

La fase més crítica de totes perquè moltes persones la creuen innecessària o li resten importància.

En aquest sentit és necessari dir que les dents no es mouen per l’arcada de manera lliure, sinó que tenen el límit que els dóna el seu encaix en l’os mandibular o maxil·lar. És a dir, al moure-les ho fem sobretot per la part visible de la dent, per les corones, però oblidem que les seves arrels tenen un recorregut molt més escàs.

El resultat és que no afermem els moviments realitzats, o amb el temps les dents intentaran tornar als seus orígens. Les dents tenen “memòria”, per la qual cosa perdrem gran part del treball realitzat amb l’ortodòncia si no posem retenidors.

Com veus, l’ortodòncia és una especialitat bastant complexa que precisa de la col·laboració dels seus pacients, ja que de no considerar les múltiples variables del tractament pot afectar-lo i comprometre l’èxit.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu al més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: