La hipoplàsia dental afecta a l’esmalt de les dents de manera permanent, exposant-los als àcids dels aliments i a les forces oclusals. A continuació t’expliquem com identificar-la, per què apareix i quins són els tractaments per a la hipoplàsia dental.

Què és la hipoplàsia dental?

La hipoplàsia dental és una malaltia en el desenvolupament de l’esmalt dental. Tendeix a produir-se durant el desenvolupament de les dents i es detecta a través de taques i petits buits en aquests.

Sabes qué es la hipoplasia dental

La hipoplàsia dental provoca un esmalt més feble i/o prim, la qual cosa fa que les dents siguin més vulnerables davant càries i traumatismes. Els principals símptomes de la hipoplàsia són els següents:

 • Erosions dentals.
 • Taques en les dents.
 • Sensibilitat dental.

Quan la hipoplàsia dental és molt lleu, els símptomes no seran fàcilment detectables pel pacient. Normalment s’identifica el problema quan apareixen taques o erosions dentals.

Per què apareix la hipoplàsia dental? Principals factors

La hipoplàsia dental es produeix en aquelles dents que tenen una menor mineralització del seu esmalt abans del seu naixement, podent afectar tant les dents de llet com a les dents definitives.

Aquesta malaltia sol tenir el seu origen en alguna patologia durant l’embaràs o la infància, com:

 • Hiperplàsia congènita de l’esmalt: els problemes en la formació de l’esmalt solen ser causa de l’amelogènesi imperfecta, una patologia hereditària que apareix de manera congènita o com a part d’algunes síndromes o malalties autoimmunes.
 • Problemes de desenvolupament en l’embaràs: la deficiència materna de vitamina D durant l’embaràs, un part prematur o infrapeso en néixer són algunes situacions prenatals que poden afectar el bebè amb hipoplàsia dental.
 • Problemes de desenvolupament en la infància: si es produeix alguna patologia durant la infància com a deficiència de calci, vitamines A, C o D, malaltia celíaca o traumatismes en les dents, això pot originar hipoplàsia.

Com curar la hipoplàsia

En funció de l’afectació d’aquesta patologia, es recomanen diferents tractaments tenint en compte si afecta dents de llet o dents definitives. Aquests són els tractaments per a la hipoplàsia dental en dents de llet:

E

Segellament dental i fluorización: el segellament dental cobreix els desnivells dentals o les fissures de les dents de llet amb compòsit per a aplanar la superfície i prevenir l’acumulació d’aliments i les conseqüents càries. Es recomana en cas d’hipoplàsia dental lleu i acompanyat de fluorizaciones per a remineralizar l’esmalt.

E

Reconstruccions de compòsit: es realitzen en aquelles dents de llet que han sofert una major erosió, recobrint l’esmalt perdut. Es combina amb fluorizaciones per a enfortir l’esmalt romanent.

Sabes qué es la hipoplasia dental

D’altra banda, aquests són els tractaments per a la hipoplàsia dental en dents definitives:

 • Reconstruccions de compòsit: de nou, es realitzen per a reconstruir les dents definitives que sofreixen petites erosions i amb fluorizaciones complementàries per a enfortir l’esmalt romanent.
 • Restauracions ceràmiques: en cas d’hipoplàsia dental avançada i si l’erosió de la dent és més resistent que el compòsit, es recorre a la restauració ceràmica. En les dents anteriors, si l’erosió és mitjana es recorrerà a carillas dentals; si és significativa, es triaran corones dentals. En les dents posteriors, s’optarà per incrustacions en el cas de desgast mitjà i de corones dentals davant un desgast significatiu.
 • Emblanquiment dental: aquest tractament està orientat a millorar l’estètica dental, mantenint una aparença uniforme del to de les dents. Es recomana en casos d’hipoplàsia dental lleu que només hagi provocat taques en les dents.

La detecció precoç de la hipoplàsia dental és fonamental per a tractar-la i protegir així l’esmalt romanent. D’aquesta manera, és important acudir al odontopediatra de manera periòdica des de l’aparició de la primera dent de llet i posteriorment a un odontòleg especialista en prevenció.

Per a evitar una major deterioració de l’esmalt romanent, serà molt important tractar-la a temps i mantenir una bona salut dental amb una bona higiene, una dieta equilibrada i revisions periòdiques en una clínica dental.

Amb les revisions periòdiques és molt important acudir sempre a especialistes de primer nivell. En la nostra clínica dental els nostres doctors t’assessoraran si tens problemes en el teu esmalt.

¿Vols més informació?

Si tens algún dubte sobre qualsevol tractament dental, escríu-nos i ens possarem en contacte amb tú com abans millor. 

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (Ninguna valoración todavía)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

  Demana cita amb nosaltres

  Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

  Tractament: