Les corones dentals tenen una funció important en els processos de recuperació estètica i permeten tornar al pacient la màxima funcionalitat en els processos de masticació. Aquestes poden actuar com a cuirassa protectora de l’interior de les dents, si aquestes presenten complicacions estètiques o danys irreversibles.

En aquest article aprofundirem sobre la seva importància i aplicació dins de l’odontologia i resoldrem les qüestions més comunes que tenen els pacients sobre aquest tractament estètic.

Les corones dentals, què són?

Dins de l’odontologia, les corones dentals artificials són pròtesis que s’utilitzen per recobrir una dent danyada, després d’haver estat remoguda completament la dent natural.

Les corones, només poden ser col·locades sobre implants o arrels dentals que així ho requereixin per recrear l’aspecte original de les peces remogudes.

Aquestes fundes dentals són elaborades amb diferents materials i creades a partir del motlle dental pres del pacient.

Coneix tot sobre les corones dentals
Aquestes pròtesis o fundes poden ser utilitzades de forma individual, si només ens cal cobrir una dent, o bé, unides a altres per a un treball conjunt o en substitució d’una dent perduda. Aquesta última modalitat se li denomina pont dental.

Diferències entre corona dental i pont dental

Les corones dentals

El primer que hem de tenir en compte és que les corones i els ponts dentals són pròtesis emprades en diferents tipus de tractaments reconstructius. Cada pacient és diferent, de manera que mai dues pròtesis seran idèntiques.

En el cas de les corones dentals, estem parlant de la funda que recobreix l’interior de la dent. És a dir, la part externa que veiem i que ha estat col·locada per millorar l’aspecte de la dent o com a part d’un tractament reconstructiu, amb la finalitat de millorar el procés de trituració o masticació dels aliments.

En el cas dels ponts dentals estan constituïts per corones artificials i són fixats entre les dents encara preservades. Aquest tipus de tractament és molt comú en casos amb pèrdua total d’algunes peces dentals.

D’altra banda, les dues pròtesis estan lligades a alguns beneficis, com:
E

Milloren l’aspecte de tota l’estructura dental i milloren el seu funcionament.

E
Estan elaborades amb materials altament resistents.
E

Actuen com a substitutes de peces dentals que han estat remogudes.

Diferències entre corona dental i pont dental

Quan és recomanable la col·locació d’una corona dental?

E
Substitueix obturacions de grans dimensions, quan no queda prou dent.
E

Evitar que una dent debilitada es fracturi.

E

Cobrir una dent decolorada o deformada.

E
Col · locar un pont.
E
Cobrir una dent que ha estat sotmès a un tractament de conducte radicular.
E
Cobrir un implant dental.
E
Reparar una dent debilitat a causa d’una fractura.

Tipus de corones dentals

Els tipus de corones dentals usades dins dels tractaments odontològics es classifiquen segons el seu material d’elaboració. Entre els quals tenim:

E

Corones de zirconi

El zirconi és un material per pròtesi fixa, de gran duresa i resistència. Aquestes corones compten amb una estructura tova que donen un aspecte més natural a la dentadura. No canvien la seva coloració a l’estar en contacte amb aliments o begudes i s’usen en la reconstrucció de les peces dentals més visibles.

E

Corones en porcellana

Aquestes corones són de les més resistents i estètiques, usades en diferents tractaments per cobrir i protegir les dents. Solen utilitzar-se per restablir les dents anteriors de forma estètica. També poden aplicar-se en els molars, sempre que no hi hagi complicacions com el bruxisme, que podria causar la fractura d’aquestes.

També poden aplicar-se en els molars sempre que no hi hagi cap problema associat al bruxisme (cruixir les dents), ja que d’una altra manera podria arribar a fracturar-se.

E

Corones de metall

Aquest tipus de corones dentals es tracta d’una restauració feta totalment de metall.

Aquestes corones dentals no es desgasten amb el pas dels anys, l’únic lamentable és que a nivell estètic són poc atractives. Per tant, el seu ús més habitual s’enfoca en peces que no són visibles, especialment els molars. En cas de patir bruxisme, són les més aconsellables ja que són duradores i segures.

E

Corones metall porcellana

Constituïda per dues parts per a major resistència i durabilitat. La base d’aquesta pròtesi està elaborada en metall per protegir millor la part interna de la dent. Sobre aquesta es col·loca una funda dental de porcellana per a donar-li un aspecte similar a la dentadura del pacient.

Quant duren les corones dentals?

Com tot tratameinto dental, gran part dependrà de la cura que li dediquem. A l’tractar de pròtesis dentals, les corones requereixen d’algunes cures fonamentals per mantenir la seva integritat i funcionament, com si es tractés de peces dentals naturals. Així que també serà necessària una revisió periòdica per part de l’odontòleg.

Quant duren les corones dentals?

Si parlem del tipus de corones, les de resina o de compòsit solen ser utilitzades més per a tractaments provisionals, de manera que són les més febles i propenses al desgast, les fractures i desestabilitat del color al llarg del temps. Per contra, els materials ceràmics i de zirconi són materials més estables en el temps i més durables. Per això són els més utilitzats.

Les corones dentals poden durar tota la vida sempre que no les maltractem mossegant i mastegant aliments i objectes durs i no descuidem la nostra salut bucal. Tot al final és a les teves mans. Cuida la teva salut bucal i no oblidis fer les visites pertinents al teu dentista de confiança!

Voleu més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (Ninguna valoración todavía)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: