El bruxisme és un problema de salut bucodental molt comuna en la nostra societat. De fet, algunes xifres diuen que més d’un 50% de la població pateix aquesta alteració que provoca danys tant en les dents com en l’articulació temporomandibular.

Aquesta patologia, que habitualment s’atén en l’àmbit de l’odontologia, sol tenir un origen psicològic, per la qual cosa a vegades el teu dentista només podrà tractar les conseqüències del bruxisme però no les causes, que solen romandre latents i dificultant qualsevol línia terapèutica traçada pel teu odontòleg.

Què és en realitat el bruxisme?

De manera més específica podem dir que el bruxisme és una conducta múscul-mandibular de caràcter repetitiu consistent a estrènyer i grinyolar les dents, sol ser totalment o parcialment inconscient i provoca dolor, tensió muscular, danys en l’articulació (articulació temporomandibular o ATM), desgast i deterioració de les dents.

Dit de manera senzilla, el bruxisme deteriorarà sense treva tant les peces dentals com els músculs i l’articulació temporomandibular.

El bruxisme més habitual és el que succeeix durant el somni, motiu pel qual és més difícil controlar, en tant que es manifesta amb la persona inconscient.

Aquest fet, a més, provoca microdespertars i alteracions del somni, cosa que comporta, al seu torn, que el somni no sigui el reparador que deuria i que la tensió acumulada a la nit provoqui tensió i dolor muscular una vegada comencem a afrontar el dia.

Bruxisme i salut bucodental

No obstant això, estats psicofisiològics de forta activació, normalment relacionats amb estrès, ansietat o certs trastorns psicològics, provoca que el bruxisme pugui desenvolupar-se conscientment durant el despertar de la persona, sent fins parcialment compulsiu i incontrolable.

En aquest sentit, a vegades el bruxista és conscient de la seva conducta una vegada aquesta s’ha iniciat, però és incapaç de controlar totalment l’impuls d’estrènyer la boca per a descarregar la seva tensió.

Quina és la causa del bruxisme?

E

Trastorns d'ansietat i de l'estat d'ànim

És una de les causes més habituals. L’activació psicofisiològica característica d’un trastorn d’ansietat o l’estrès habitual i en excés, provoca acumulació de tensió en les zones implicades en la masticació, la qual cosa condueix al bruxisme.

Així mateix, estratègies d’afrontament i gestió d’emocions disfuncionals o inadequades poden portar a un estat psicofisiològic d’activació que predisposa a l’aparició del bruxisme.

 

E

Trastorns del somni

Un altre origen clàssic en el bruxisme són els trastorns del somni, els quals deterioren la qualitat d’aquest, generant tensió mandibular i afavorint un estat previ ideal per a l’aparició de les conductes bruxistas.

E

Trastorns orals

Mossegades croades, absències dentals, peces mal posicionades que freguen en excés o incorrectament amb unes altres… són alguns dels factors que poden induir a l’acte de bruxar les dents.

Podem dir que no tenir una boca ben alineada i sana pot estar darrere de molts casos de bruxisme.

E

Tabac, cafeïna, alcohol i drogues

Segons estudis recents de l’American Dental Association (2016), les persones amb tabaquisme, consum regular de cafeïna, consum d’alcohol i consum de drogues, tenen el doble de probabilitat de patir bruxisme.

Per tant, sembla obvia la importància dels hàbits saludables en la prevenció del bruxisme i que l’abús d’aquestes substàncies és molt perjudicial per a la salut bucodental, igual que ho és per a altres aspectes de la nostra vida.

Símptomes del bruxisme

Dels símptomes més habituals del bruxisme d’aquest problema podem destacar els següents:

E

Mal de cap i dolor cervical

El mal de cap és un dels símptomes més habituals relacionats amb l’acte d’estrènyer i tensionar la mandíbula i les dents. Això, al seu torn, provoca que les fibres nervioses involucrades en la conducta masticatòria se sobre estimulin, alguna cosa que provoca molèsties i fins i tot dolor en la zona cervical.g>.

E

Dolor en el rostre i l'oïda

Un altre dels símptomes habituals és el dolor dels músculs i nervis del rostre i de l’oïda, pel fet que la tensió acumulada en la conducta d’estrènyer provoquen afectació en els nervis i músculs de la zona adjacent a l’articulació temporomandibular, entre els quals trobem el nervi auditiu.

E

Problemes gingivals

La conducta repetitiva d’estrènyer amb força les dents provoca fragilitat de les genives i el conseqüent retraïment d’aquestes. A més, això provoca el sagnat i la inflamació de les pròpies genives, les quals queden més exposades a possibles i greus problemes periodontals.

E

Deterioració de l'esmalt dental

El símptoma més evident del bruxisme és el desgast progressiu de l’esmalt de les dents, la qual cosa condueix a una reducció important de la superfície externa de la dent, deixant exposada la dentina i provocant problemes de sensibilitat dental a la temperatura.

Tractament del bruxisme

Tenint en compte les causes i conseqüències del bruxisme, un bon tractament contra aquesta patologia hauria de ser integral i multidisciplinari, és a dir, hauria d’integrar tant l’enfocament psicofisiològic com l’odontològic. És a dir, hauríem de tractar tant les causes psicològiques relacionades amb el bruxisme, com els aspectes purament odontològics que afecten la nostra salut bucodental.

En aquest sentit, l’odontòleg revisarà l’estat de la teva boca per a contrarestar possibles problemes i per a tractar les conseqüències. El més habitual és tractar els problemes d’articulació i dents amb una fèrula de descàrrega que s’utilitzarà per a dormir, unit a altres tractaments dentals per a protegir o rehabilitar les peces dentals deteriorades, per exemple amb corones dentals.

A més, un tractament psicològic per a identificar l’origen de la tensió, unit a certes tècniques de control i gestió d’emocions, relaxació muscular i exercicis de fisioteràpia articulatòria, podrien reduir al mínim l’aparició de conductes de bruxisme.

Vols més informació?

Si tens algun dubte sobre qualsevol tractament dental escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu al més aviat possible.

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1 votos, promedio: 5,00 de 5)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: