Relacionem l’estrès amb dolors articulars i musculars, però la realitat és que l’estrès també afecta a la salut dental: dolors en la mandíbula per tensió, problemes dentals per menjar en excés o una mala alimentació, i molt més.

Els símptomes físics i emocionals de l’estrès poden generar maldecaps, estómac o ansietat. Però, a més, pot afectar molt a la teva salut bucodental. És important identificar les causes de l’estrès i conèixer els primers senyals d’advertiment del teu cos, que poden presentar-se en la boca.

Com afecta l’estrès a la salut bucodental?

L’estrès és un estat de fatiga física i psicològica provocada per un excés de treball i altres desordres emocionals. A vegades, constitueix un sistema d’alerta davant situacions que exigeixen respondre de manera immediata a un estímul.

No obstant això, una persona que pateix molt estrès pot tenir símptomes com a taquicàrdia, hipertensió, increment de colesterol, sequedat bucal, etc. Al seu torn, comença a tenir hàbits poc saludables, com una mala alimentació o un excessiu consum d’alcohol i tabac.

A més, el consum d’aliments a deshores dificulta el raspallat de les dents i l’ús de fil dental, per la qual cosa la persona no manté una higiene bucal adequada. Si no es corregeix a temps, aquesta rutina pot propiciar el desenvolupament de malalties periodontals.

Quins problemes bucodentals pot provocar l’estrès?

Aquests són els principals problemes que causa l’estrès en la salut bucodental.

Boca seca y càries

Afecta el estrés a la salud dental

Una de les principals reaccions del nostre cos davant l’estrès és la boca seca. A més, la sequedat bucal és un efecte secundari si s’estan usant medicaments per a tractar l’ansietat o la depressió. La saliva és la primera defensa que es troben els bacteris en la boca. Quanta menys secreció de saliva, major és el risc de malalties bucals.

Així doncs, augmenta l’acidesa en la nostra boca i ataca l’esmalt dental, que és la capa natural que els protegeix i s’acaben desenvolupant les càries i altres infeccions o malalties en les genives.

Aftas i herpes labials

Les aftas són petites ferides queapareixen en la boca per l’acció de virus i bacteris. Ocorre quan descendeixen les defenses del sistema immunològic, afeblit per l’estrès.

D’altra banda, els herpes són produïts per un virus que habita en els nervis facials i es reprodueix en moments en els quals l’organisme té menys defenses, com poden ser els períodes d’estrès.

Gingivitis y periodontitis

L’alteració i acumulació de la placa bacteriana poden provocar el sagnat i inflamació de les genives, la qual cosa deriva en altres malalties com gingivitis o periodontitis. L’estrès també s’associa amb les malalties periodontals.

D’una banda, trobem els canvis en el comportament que comporten a una mala alimentació i deixar de costat la higiene bucodental. Per això, la placa bacteriana aprofita aquests mals hàbits per a allotjar-se en les nostres genives i pot desencadenar en una periodontitis.

Afecta el estrés a la salud dental

A més, segons alguns estudis, les persones que sofreixen estrès tenen alts nivells de cortisol. Si aquesta hormona s’acumula, pot donar lloc a malalties periodontals; d’aquí la importància d’acudir a especialistes d’odontologia perquè valorin les causes i atenguin els problemes que l’estrès causa en la salut dental.

Bruxismo

Les persones amb estrès tendeixen a estrènyer i grinyolar les dents, ja sigui durant el dia o mentre dormen. Això ocasiona dolors y tensió en la mandíbula, la qual cosa requereix d’un diagnòstic i tractament immediats, com la instal·lació d’una fèrula dental amovible.

El bruxisme és un acte involuntari causat principalment per l’estrès i, si no es tracta a temps, pot derivar en complicacions més severes, com a hipersensibilitat dental, desgast de les dents, dificultat per a mastegar, dolors musculars en mandíbula, dolors en coll, cap i oïdes, insomni o fins i tot provocar la pèrdua de peces dentals.

Si estàs patint estrès prolongat i sents alguna molèstia en la cavitat bucal, acudeix a la nostra clínica. Estem preparats per a rebre i analitzar el cas de cada pacient.

¿Vols més informació?

Si tens algún dubte sobre qualsevol tractament dental, escríu-nos i ens possarem en contacte amb tú com abans millor. 

¿Te ha parecido este, un artículo 5 estrellas? Déjanos tu valoración:

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (Ninguna valoración todavía)
Loading...

Formulario Lateral CAT
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Apostem per la qualitat i comptem amb les darreres tecnologies en odontologia.

    Tractament: